iHELP-app-spasiava-jivot
iHELP – приложението, което спасява човешки живот
05.04.2017
webit-festival-exhibition-stand-sia
Заповядайте на щанда ни на Webit.Festival Europe’17 с въпроси или с идеи и бизнес, които искате да развивате в София
11.04.2017

София запазва кредитния си рейтинг ВВ+ и е с оценка за стабилна перспектива

Sofia-rating-BB-stable

МеждSofia-rating-BB-stableународната рейтингова агенция Standard and Poor’s потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на София – той остава BB+ и със стабилна перспектива. Същата е и рейтинговата оценка за България, като по правило община не може да има по-висок кредитен рейтинг от този на държавата.

В своя анализ Standard and Poor’s отбелязва като положителни показатели финансовата стабилност, високата ликвидност и ниво на собствени приходи на общината. Под внимание са взети финансовите резултати, голямата капиталова програма на София и постигнатото за стабилизиране на общинските търговски дружества. За 2017 г. капиталовата програма е в размер на 435 млн. лв. – с 35 млн. лв. повече, отколкото през миналата година. В тази сума са включени и средства по оперативни програми на ЕС.

Sofia-taring-BB-stableПотвърденият рейтинг е признание за Столична община и добра предпоставка за привличане на инвестиции в града. Именно добрите възможности за инвестиране в проекти в столицата бяха тема на срещата на 10 март на СОАПИ с търговски аташета, съветници по икономическите въпроси на чуждите посолства у нас, както и председатели на двустранните камари.

Агенцията представи последни цифри за инвестиционния климат в столицата и конкретни проекти за нови инвеститори в парковите зони Северен парк и Западен парк, за възстановяването на старите бани на София – Горна баня и Овча купел, проектът в Чепинци, както и информация за сертифициране на проекти и подходящи обекти за приватизация, включени в Годишния общински план за работа на Столична община.

Представените проекти може да разгледате тук.

X