Rating-Bulgaria-Forbes
България се изкачва в две международни класации – в индекса за икономическа свобода на фондация “Херитидж” и в Най-добрите държави за бизнес на “Форбс”
04.04.2017
women-innovators
Българката Кристина Цветанова с награда на ЕС за изгряващ предриемач за първия в света таблет за незрящи
04.04.2017

София въвежда система за обществени велосипеди

bike-rentals-sofia

До края на годината в София се планира въвеждането на система за отдаване на обществени велосипеди под наем.

Четиристотин колела на 33 различни места в града ще бъдат достъпни за жителите и гостите на столицата. Повечето стоянки ще бъдат в централната част на София, а първият половин час от ползването им ще е безплатен. След това цената ще е 1 лев на час, ще има опции за седмични или месечни карти. Плащането ще бъде възможно чрез „Nextbike“ – мобилно приложение, което ще отключва велосипеда след сканиране на QR код. Приложението ще осигурява и информация за най-близките докинг станции със свободни за наемане колела.

Стоянките ще са подвижни и ще могат да бъдат премествани в случаи на градски събития, задръствания или ремонтни дейности. Всяка от тях ще бъде и Wi-Fi хъб.

Обществената система за наем на велосипед е част от усилията на Столична община за въвеждане на чисти и енергийно ефективни опции за мобилност в града. Над 20 страни в Европа използват схемата “велосипеди за споделяне”. В света броят на колелата за обществено ползване е около 806 200 в 712 града от 50 държави.

Пионер в идеята е Амстердам. През 1967 членове на гражданското движение Прово боядисват в бяло 50 велосипеда и ги оставят в центъра на града за свободно ползване. Сред най-добре устроените за колоездачи европейски градове са Копенхаген (около половината от жителите там използват велосипед ежедневно), Айндховен, Страсбург, Лондон, Нант, Антверпен, Барселона и Берлин.

X