Кметът на София обсъди възможности за привличане на швейцарски инвестиции
22.11.2017
Municipal-Bank
Прессъобщение: Новито Опортюнитис подаде оферта за Общинска банка АД
06.12.2017

СОАПИ с нов офис за бизнеса

Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции отвори новия си офис на ул. „Гурко“ 12  и заедно с нашите съмишленици от Столична община и успешни бизнес партньори, развиващи своята дейност в града ни, си пожелахме много общи успехи!

 

За 2017г. по поръчка на СОАПИ бяха изготвени 5 доклада, представящи актуални данни за средата в София – икономически профил на града, работна сила, аутсорсинг индустрията, сектора на информационните технологии и развитието на туризма, съобщи на откриването Владимир Данаилов, главен изпълнителен директор на Агенцията. Той допълни, че София продължава да бъде най-голямата областна икономика в страната. Тя осигурява най-високия стандарт на живот и се отличава с добро усвояване на европейски средства, което е основен източник на публични инвестиции. До края на септември 2017 г. са усвоени 3,5 млрд. лева, а делът на IT сектора се увеличава от 3,8% до 5,7% от общия обем на произведената продукция и до почти 50% от по-широкия отрасъл на информационните технологии.

 

 

Агенцията е създадена през лятото на 1992 г. като за своята 25 годишна история е реализирала най-много сключени сделки от приватизиращ орган в страната – близо 2 900, съобщи д- р Вергиния Стоянова, изпълнителен директор на СОАПИ: В резултат на което паричните постъпления са почти 500 млн. лв. Постъпилите средства от приватизация позволиха на Столична община да осъществи своя самостоятелна инвестиционна програма. Само през последните няколко години бяха реализирани редица проекти в изграждането на нови училища и детски градини, реконструкция и обновяване на здравните заведения, изграждане на нови детски и спортни площадки. В същото време за сключените сделки, които пряко се контролират от Агенцията и които са само 9 % от всички продажби, са реализирани допълнителни инвестиции в рамер на 160 млн. лв. и разкритите нови работни места са над 18 хиляди. Николай Стойнев, председател на НС на СОАПИ и зам.-председател на Столичен общински съвет благодари за усилията на екипа на Агенцията. София създава все по-успешни партньорства с бизнеса, които внасят още по-голяма добавена стойност към икономиката на града ни, каза той.

X