sofia-backpacker-index-2017
Среща с търговски аташета, съветници по икономическите въпроси на чуждите посолства у нас и председатели на двустранните камари
09.03.2017
shared-economy-conference-vienna
Eвpopeгyлaции зa cпoдeлeнaтa иĸoнoмиĸa щe пaзят пoтpeбитeлитe
13.03.2017

СОАПИ представи инвестиционни проекти на града пред търговски аташета

meeting-commercial-attaches-bilateral-chambers-economic-counselors

Инвестиционни проекти за баните с минерална вода в София – Горна баня и Овча купел, както и проект за аква парк в кв. Чепинци представи Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции /СОАПИ/ на първата за годината среща с  търговски аташета, съветници по икономическите въпроси и представители на двустранните камари у нас.

23 163 272,7 хил.  евро са чуждестранните инвестиции, които са влезли в България от 2000 до 2015 година, като 52,9 на сто /12 111 789, 8 хил. евро – от 77 държави/ от тях са в София, каза главният изпълнителен директор на Агенцията Владимир Данаилов. Той представи и основните направления, в които София ще инвестира в следващите години като производствата с високодобавена стойност, смарт сити, индустриите, свързани с качеството на живот и здравето на хората, туризъм и т.н.

Сред проектите за бъдещи инвестиции, към които търговските представители на чуждите държави проявиха интерес по време на срещата, бяха проектите за обновяване на З
ападен парк и Северен Парк, както и този за бъдещия „Сливница Плаза“. Възможностите за развитието на минералните бани в града предизвикаха интерес сред представителите на Чехия, Унгария и Полша.

Търговските представители одобриха идеята на Агенцията да се направят поредица от работни бизнес срещи между софийските предприемачи и бизнеса от държавите, които те представляват. СОАПИ вече работи по един такъв проект с Осло, Норвегия, представляван от „Иновация Норвегия“ и след месец представители на столичния бизнес ще имат работна визита при свои колеги от Осло. Нашата цел е да представим софийските предприемачи от малките и средни фирми на външния пазар, защото те са гръбнака на нашата икономика, подчерта Данаилов.

Той представи на присъстващите новия изпълнителен директор на Агенцията с ресор приватизация д-р Вергиния Стоянова. В годишния план за работата на организацията са включени близо 40 обекти за продажба, които инвеститори могат да получат по условията на сертификат клас В, който СОАПИ дава.

Специални участници на срещата бяха заместник кметовете Дончо Барбалов и Евгени Крусев. Барбалов поздрави присъстващите от  името на кмета Йорданка Фандъкова. Той подчерта основните предимства на града за инвестиции – предвидима данъчна политика, удобна инфраструктура, възможностите за качествен транспорт, младите и високообразовани кадри.

Столичната община е готова да съдейства за по-лесното преодоляване на административните изисквания към бизнеса, каза Барбалов.

X