trimona-yogurt-best-dairy-foods
Българското кисело мляко Тримона обявено за най-добър млечен продукт в САЩ от списание US Dairy Foods
17.02.2017
oscar-v-ray-software-chaos-group
Технологичен „Оскар“ за технологията V-Ray на българската Chaos Group
17.02.2017

Седем млади българи в „30 под 30“ на Forbes

bulgarians-forbes-30-under-30-2017

Седем талантливи и амбициозни млади българи попаднаха сред 300 водещи млади лидери, изобретатели и предприемачи на възраст до 30 години в престижната класация на Forbes „30 под 30” за Европа. Наградите са в 10 категории – изкуство, развлекателна индустрия, промишленост, медии, политика, социално предприемачество, традиционна и електронна търговия, наука и здравеопазване, финанси и технологии.

 

bulgarians-forbes-30-under-30-2017

 

Александър Найденов – 26 г., категория „Социално предприемачество“

Александър е съосновател на PaperHive – онлайн платформа, която позволява на учени и изследователи да си сътрудничат онлайн и да работят върху научни разработки. PaperHive помага при четенето на сложни текстове, за създаване на ново съдържание и за генериране на съвместни идеи. През 2015 г. в платформата инвестира германският фонд за подпомагане на стартиращи бизнеси в академичната среда Exist. Година по-късно от компанията обявиха, че ще си партнират с едно от най-големите издателства на научна, техническа и медицинска литература – Elsevier.

 

Емилиян Кадийски – 29 г., Илиян Димов – 29 г., Теодор Костадинов23 г., категория „Социално предприемачество“

Емилиян, Илиян и Теодор са създатели на „Враца софтуер общество. Чрез проекта си тримата се борят за създаване на ИТ-общество във Враца чрез безплатна 9-месечна обучителна програма и различни събития. През 2015 г. академията беше финансирана от фондация Reach for change, а миналата година компанията беше подкрепена от Google по програмата Google Rise Awards.

 

Роси Митова – 29 г., категория „Социално предприемачество“

Тя създаде Farmhopping – онлайн платформа за продажба на продукти от малки български ферми до крайни клиенти. През 2014 г. компанията се присъедини към екипа на една от най-големите акселераторски програми и инвестициони фондове в Европа – Seedcamp.

 

Константин Рангелов – 25 г., категория „Индустрия“

Константин е съосновател на Dronamics, която разработва автоматизирани въздушни дронове за пренос на товари. Карго дроновете могат да пренасят до 350 кг товар на разстояние над 2500 км. През 2015 г. Константин и брат му Свилен спечелиха едно от най-големите европейски стартъп състезания – Pioneers Festival Challenge.

 

Кико Костадинов – 27 г., категория „Изкуство“

В края на 2016 Кико Костадинов стана криейтив директор на бранда Mackintosh за новата дизайнерска линия, наречена Mackintosh 0001. Кико ще покаже работата си по време на Парижката седмица на модата на 21 януари. През 2016 г. младият български дизайнер представи първата си колекция, а в края на годината стана известно, че ще работи като творчески директор по колекцията Mackintosh 0001 на едноименния бранд, която ще бъде представена на Седмицата на модата в Париж 2017 г.

X