Lufthansa-Technik-Sofia-expands-capacity
Lufthansa Technik инвестира 35 млн. евро, за да направи базата си в София най-голямата в Европа
05.11.2017
Outsource-Sofia
Отново ръст на аутсорсинг индустрията до 3,6% от БВП
05.11.2017

Завърши последното разширение на офис комплекса „Експо 2000“

Expo-2000-office-building-Sofia

 

Expo-2000-office-building-SofiaЗавърши фаза 4 от изграждането на офис комплекса Експо 2000 – това е последното планирано разширение и най-амбициозната инвестиция в офис зоната на бул. Никола Вапцаров в София. Сградата е на 7 етажа, с обща площ 13 400 кв.м, от които 12 002 кв.м са първокласни офис площи. Сградата осигурява подземен паркинг с 260 места, за да остане наземно пространство за зеленина и отдих. В процес е процедурата по сертифициране по LEEDS Gold – сертификат, който получи сградата от фаза 3 през 2015 г. заради предвидените при изграждането значителни оптимизации за режийните разходи чрез подземна водна технология и висока ефективност на строителните системи. Инвеститорът „Експо 2000 Риъл Естейт“ ЕООД е част от Raiffeisen Property International GmbH.

Новата сграда от фаза 4 също е строена като „зелена инициатива“ и претендира да бъде среда, която ще се отплати по отношение на спестявания от оперативни разходи. В сградата ще се използват отоплителни и охладителни помпи за поддържане на оптимална температура с цел намалена консумация на електроенергия. Детектори за присъствие в по-рядко използваните помещения като заседателни зали, ще осигуряват консумация на електроенергия само при нужда. Автоматични системи ще спират отоплението или охлаждането в сградата при наличие на отворени прозорци. Шумо- и термоизолацията на сградата е осигурена от модерна 3-слойна стъклена фасада, която също така осигурява максимално проникване на дневна светлин. Всички работни места имат естествена светлина, намалявайки потреблението на електроенергия. Сградата е с LED осветление, а светлините в гаражите, коридорите, тоалетните и др. общи помещения се активират от детектори за присъствие.

Инфраструктурата около офис комплекса Expo 2000 беше сериозно подобрена през последните години. Беше съкратено времето за пътуване до центъра на града, летището и околовръстното шосе, ремонтиран е пътят до „Парадайз мол“, има изградена и велоалея. При старта на фаза 4 през 2015 г. инвеститорите заявиха, че вече имат клиенти за 25% от капацитета на сградата. Очакванията им са за наематели предимно от международни компании и от аутсорсинг индустрията.

X