Три международни рейтингови агенции и МВФ с положителни оценки за рейтинга на България
12.06.2017
JYSK-signs-big-investment-in-Bulgaria
Стартиращи инвестиционни проекти в София
12.06.2017

По инициатива на Столична община бе подписана харта за учредяването на Национална асоциация за развитие на историческите зони в България

National-Association-Development-Historic-Sites-Bulgaria

 

National-Association-Development-Historic-Sites-BulgariaНа 2 юни в рамките на дискусия „Историческите градове – опазване и развитие“, организирана съвместно с вестник „24 часа“ и Столична община, бе подписано учредяването на Национална асоциация за развитие на историческите зони в България. Целта са законодателни промени, които да прилагат мерки за защита на паметници на културата.

Само на територията на София има 1400 недвижими културни паметници като 60% от тях – около 840 обекта, се намират в центъра на града. Като мярка в посока опазването им Столична община предложи специална кредитна линия за възстановяване на сгради-паметници, която да се отпуска от Общинска банка по програма, наречена „Град с история“. Програмата ще финансира до 70% от стойността на имота при изгодни условия, за да могат собствениците на сгради – паметници на културата да получат средства за дейностите по укрепване, консервация, реставрация и ремонт. Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че това е първият подобен кредитен продукт. “Имаме готовност при системен отказ на собствениците на паметници на културата от местно значение да ги възстановят, да учредим ипотека върху имота като общината извърши реставрацията.”, допълни Йорданка Фандъкова по време на дискусията.

 

Сред важните обекти, за които е от изключително значение да се прилага целия инструментариум от мерки за защита на паметници на културата по Закона за културното наследство в София, са емблематични обекти като къщата на Яворов, къщата на Фингов, Захарна фабрика, Съюза на българските индустриалци на ул. “Шишман”, сгради на бул. “Хр. Ботев”, ул. “Шести септември”, бул. “Патриарх Евтимий” и др. Някои от обектите са с актове за незабавни действия. В последните години над 110 фасади на стари сгради в централните райони „Средец“ и „Възраждане“ са възстановени от собствениците, благодарение и на активната работа на кметовете на райони. Само в район „Възраждане“ са реставрирани З8 сгради-паметници на културата, ремонтират се още 4, а други 5 са в процедура по одобряване на проекти.

Ще бъде налагана глоба при отказ на собствениците да възстановяват и ремонтират сградите. До момента общината е наложила санкции в размер на над 600 хил. лв., а в момента Закона за устройство и застрояване на София дава възможност за налагане на глоби и в размер на 100 хил. лв. Съществен проблем е, че тези актове се обжалват и се влиза в дълги съдебни процедури, което забавя грижата за въстановяване и поддръжка на обектите.

В рамките на срещата бе обсъдена също и работата на Столична община по единен електронен регистър на всички паметници на културата – с информация за историята и състоянието им. За целта Националния институт за опазване на културното наследство предоставя своя архив, който Общината планира да дигитализира и да предоставя данните за публичен достъп заедно с информация за статути на културните ценности.

В разговора взеха участие сенатор Ив Дож, който е автор на Закона за опазване на историческите сгради във Франция, Негово Превъзходителство посланика на Франция – Ерик Льобедел, архитект Ален Маринос – експерт от Франция в областта на културно-историческото наследство, както и министрите Боил Банов и Николай Нанков. Видео записи от дискусията може да видите в YouTube канала на 24 часа тук.

X