СОАПИ на срещи в Стокхолм за възможни сътрудничества с шведската столица
07.06.2019
Столичният стартъп Centrоida се присъединява към ScaleFocus
08.06.2019

Посланици на София: Ариана Кодемо

 

Представяме ви Ариана Кодемо – нашият великолепен стажант от Италия по програма Еразъм.

Ариана Кодемо е на 22 години, студент в ITS Tourism Academy в Йезоло, специалност Хотелиерство и мениджмънт. Тя беше ценна част от екипа ни през последните 3 месеца и вярваме, че успяхме да спечелим още един верен посланик на София.

 

Какво те насочи към стаж в Столичната агенция за инвестиции в София?

Тази година научих, че университетът ми организира за студентите кандидатстване по проекта Еразъм + за втори задължителен стаж, който трябва да имаме по специалността. Реших да кандидатствам. Мислех си, че комисията няма да ме избере, но много исках да имам опит в чужбина.

Комисията обаче видя силната ми мотивация за знание и опит в любимия ми сектор – туризъм и маркетинг и насърчаване на туризма. Можех да избирам от списък с различни дестинации и реших да се възползвам от съвсем ново изживяване тук, в София – град, който наистина ме очарова с богатата си култура и красиви пейзажи. Екипът по проекта Еразъм+ и моят български ментор в София предложиха стаж в Столичната агенция за инвестиции, тъй като тя насърчава развитието на града и работи с различни сектори, сред които образование и туризъм.

 

По какви проекти работи по време на престоя си в Агенцията?

По много различни и интересни задачи. Всяка година Агенцията публикува нов доклад „Туризъм и въздушен транспорт в София“, както и актуален справочник “София – бизнес дестинация”. Помогнах на колегата ми Ана, която се занимава с туристическия сектор в София, да събере актуална информация и статистика за състоянието на сектора. Научих много за София. Намирането на нови и актуални данни и анализът им не е проста задача, но ако искаме да популяризираме и направим града привлекателен за потенциални инвеститори и туристи, трябва да им предоставим цялата информация, от която те могат да се нуждаят, в сбит и разбираем начин.

Друг проект, в който участвах, беше създаването на чат бот, който има за цел да улесни работата на екипа и да направи уеб сайта на агенцията по-полезен. Различни заинтересовани страни, които се нуждаят от информация за София, ще могат първо да използват chatbot системата, която ефективно да им предостави цялата информация, подготвена от екипа. След това екипът е на разположение за предоставянето на всякаква допълнителна информация.

Друг интересен проект, по който работих, беше кандидатурата на София за титлата „Европейска столица на интелигентния туризъм 2020“. Инициативата оценява градове-кандидати от цяла Европа по критерии като устойчивост, достъпност, културно наследство и ниво на дигитализация. През август ще разберем дали София ще стане столицата на интелигентния туризъм в Европа за 2020.

Участвах и в Webit.Festival 2019. За първи път присъствам на такова мащабно събитие и беше фантастично да споделя този опит с Агенцията, която отговаряше за организацията на Зоната на София в изложбеното пространство на фестивала. Всички вложиха много усилия в изграждането на пространството и организирането на програмата.

Имах прекрасната възможност да прекарам един ден и екипа на ОП “Туризъм” към Столичната община. Зададох им много въпроси за туристическия сектор в София и те споделиха много полезна и ценна информация за развитието на сектора в София, която ще използвам за заключителния си проект в университета. Дискусиите, които имахме, бяха много вдъхновяващи, а идеите, предложенията и познанията, които придобих по време на престоя ми, бяха наистина важни за мен!

ИТ и иновационният сектор са ключови области за София и Агенцията беше сред изложителите по време на конференцията DigitalK. На двудневното събитие се срещнахме с различни чужди и местни заинтересовани страни, много нови стартиращи компании и потенциални инвеститори.

Имах възможността да посетя и „Бояна филм студио” в София. Беше невероятно преживяване! Видях местата, където са заснети известни сцени от хитови продукции като Рамбо 5, Херкулес и др. В „Бояна филм студио” може да посетиш Древен Рим и Лондон, докато си още тук, в София! Римският Колизеум и катедралата „Св. Павел“ в Лондон са наистина впечатляващи и изглеждат толкова истински! Бях щастлив да науча, че студиото има и своя собствена академия, в която любителите на кинематографията могат да започнат кариерата си.

Кои конкретни казуси и политики за града ти бяха интересни?

Разбрах, че градът работи усилено, за да подкрепи цифровизацията на София и създаването на локално разработени иновации. Има редица инициативи, посветени на интелигентното градско развитие, обновяването на инфраструктурата и цифровизацията на различни индустрии, като туризма.

София се развива като иновационен и ИТ център. Развитието на ИТ сектора води до организиране на международни конгреси и фестивали в София, като Webit и DigitalK.

Работи се по приетата през 2016 г. от Столичния общински съвет “Стратегия за интелигентна специализация на София”, която  отразява новата динамика и изискванията на пазара и цели повишаване на добавената стойност и конкурентоспособността на икономиката на столицата спрямо международните пазари.

За мен беше интересно да науча, че Столичната агенция за инвестиции отговаря за координирането на участието на София в проекта „Digital Cities Challenge” – инициатива на Европейската комисия, която има за цел да подкрепи и подобри цифровизацията в Европа и да обедини над 40 града. Агенцията в момента работи по разработването на Стратегията за дигитална трансформация на София с подкрепата на участниците в проекта на ЕК и с различни заинтересовани страни от публичния и частния сектор.

Столичната община полага много усилия за развитието на градската транспортна система. През 2020 г. ще бъде отворено ново трасе от третия лъч на метрото, вече са заменени над 50 автобуса с нови возила с нулеви емисии и скоро ще бъде на разположение нова подобрена двуезична туристическа ориентационна система. По отношение на дигитализацията в сектор туризъм е разработено иновативно приложение за разширена реалност за Android: “SofiaAR”, което използва AR технологията, за да съживи културно-историческите забележителности в София.

По време на стажа ми научих много за града! София има над 7000 години история от римски, тракийски и византийски времена, която да споделя с туристи от цял ​​свят и е една от най-древните столици в Европа. Освен това нямах представа, че София е един от градовете с най-голям брой дървета на глава от населението и паркове в Европа! Това е чудесно, защото една голяма столица с много индустрии и инфраструктури като София трябва да има красива и зелена градска среда.

София има голям туристически потенциал. През последните години, както секторът на туризма за отдих, така и бизнес туризмът непрекъснато се разрастват и развиват.

 

Имаш ли нови идеи за бъдещата си кариера и професионално развитие след работата си тук?

Стажът в Агенцията ми помогна да осъзная, че въпреки че искам да се съсредоточа повече върху туризма, интересът към други сектори и области на развитие е нещо много важно за мен. Много от нещата, с които се срещнах и открих, докато работих тук, ще бъдат полезни за бъдещата ми кариера. От първа ръка видях как функционира една развиваща се столица, за да бъде по-привлекателна на бизнес пазара. Ако един град има добра транспортна система и свързаност, осигурява чудесни възможности за работа, предлага високо ниво на образование, добра работна среда, политическа и икономическа стабилност, тя ще бъде предпочитана дестинация не само за потенциални инвеститори, но и за потенциални туристи.

Всеки аспект на териториалния маркетинг може да бъде свързан с туризма. Ако всички аспекти, споменати по-горе, са добре развити, туристическият пазар също ще се възползва от тях. Поради тази причина се опитах да науча колкото се може повече от колегите си.

Екипът участва в много различни проекти и дейности, свързани с икономическото развитие на София и растежа на неговите приоритетни отрасли като ИТ, БПО, недвижими имоти, търговия и др. И въпреки че тези индустрии не са наистина свързани с туризма – моята страст – екипът на Столичната агенция за инвестиции направи всичко възможно да ме включи във всичките им работни процеси, като ми възложи важни отговорности във всички проекти. Наистина се чувствах като част от екипа и съм благодарна за това.

Сега, благодарение на този опит, знам много повече за териториалния маркетинг и промотирането на дадена дестинация. Очаквам с нетърпение да работя за популяризирането на туризма на моя красив малък град, вдъхновена от работата за София. Може би един ден Йезоло и София ще си партнират… кой знае!

Вижте презентацията на Ариана за регион Венето, Италия.

X