Climate-KIC-Accelerator
Climate-KIC Accelerator България очаква заявки на стартиращи компании в сферата на чистите технологии
12.06.2017
Calendar-Sofia-Events
Очаквайте в София
12.06.2017

Отличените идеи за една по-добра София в Sofia Innovation Hackathon 2017

innovation-hackaton-priemat-regostrazii-na-otbori

 

innovation-hackaton-priemat-regostrazii-na-otboriЗа четвърта поредна година Innovation Starter, първата специализирана агенция за иновации в България, организира безплатна Академия за иновации – Sofia Innovation Hackathon за студенти. Най-важната част от състезанието представлява 24-часов маратон, в който и тази година младите екипи разработиха и презентираха страхотни приложими идеи в рамките на трите категории, които им бяха зададени: Дигитална среда, Продукти и услуги на бъдещето, Брандинг /конкурентни предимства/ на София-град.

Тази година се включиха студенти от Нов български университет (НБУ), СУ „Св. Климент Охридски“ (СУ), Технически университет София (ТУ София), Университет за национално и световно стопанство (УНСС), Американски университет Благоевград (АУБГ), Софтуерен университет (СофтУни), Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и др. Състезанието се подкрепя от Европейската комисия в България и Столична община. Наградният фонд беше 10 000 лв. за отбора с най-креативна приложима идея и посещение в Брюксел със съдействието на Европейската комисия в България.

От общо 110 регистрирани отбора в първия ден на Sofia Innovation Hackathon 2017 се класираха 28 отбора иноватори и продължиха към 24-часовия мисловен и работен маратон за идея, която да постигне качествена промяна в столицата. Във всички 24 часа на хакатона плътно до студентите бяха ментори, които влизаха от отбор в отбор, задаваха въпроси, насочваха как да бъде доразвита идеята или нарочно отклоняваха разговора, за да помогнат за нов тласък в развитието на идеята. Сред първите хрумвания в отборите бяха предложения за пробиви в медицината, как да пътуваме по-умно и бързо в метрото, как да работим от парка, София да има нов запазен знак, как да бъдат обединявани хората в градски каузи, как заедно да живеем по-еко, по-качествено и по-дигитално. На полуфинал се осмелиха да участват 20 от 28-те отбора и презентираха финалните си идеи пред журито, което избра четирима окончателни финалисти:

  • Phil`s mind с проект за виртуална реалност за разчитане на данни от ядрено-магнитен резонанс в медицината;
  • CityIT – мобилно приложение с полезна туристическа и сервизна информация и услуги в София, GPS, аудио гид, визуално разпознаване на обекти;
  • Shift – разработване на иновативен биоматериал;
  • Adventure Squad – мобилно приложение, което да предлага възможни забавления след края на работния ден.

След финален вот, окончателен победител стана Phil`s mind с идея, която би имала значение в медицината далеч отвъд границите на София – апарат, който чрез виртуална реалност превръща изображения от ядрено-магнитен резонанс в 3D модел.

Интервю с победителите може да видите тук, а всички презентации към идеите – тук.

 

X