София е отличена за пети път с наградата „Бизнес град на България“
07.05.2019
Calendar-Sofia-Events
Предстоящи събития в София
08.05.2019

Новини от градската среда в София

Фотограф: Гео Калев / Източник: sofia.bg

В София вече работи 10-та безплатна зарядна станция за електрически автомобили. Колонката е на ъгъла на ул. Московска и ул. “11 август” и е 7,5 киловата. При откриването на станцията заместник-кметът Дончо Барбалов обяви, че Столичната община подготвя процедура за отдаване на 25 локации за поставяне на зарядни станции за електромобили.

Поставянето й е съвместна инициатива на дирекциите „Зелени системи“ и „Транспорт“ и на със съдействието на „КИА моторс България“ и цели промотиране на електрическата мобилност в града като екологичен и безопасен транспорт за по-малко прахово и шумово замърсяване на градската среда.

По последни данни в столицата има 350 електрически коли, а за половин година новорегистрираните коли на ток са около 100, което е с 40% увеличение, в сравнение с миналата година.

Електромобилите в София паркират безплатно в синя и зелена зона, напомнят от Столичната община.

***

22 автобуса на природен газ тръгват по линиите на градския транспорт, обяви Столичната община. До края на май по улиците на София ще се движат и 22 нови трамвая.

По новоизграждащата се линия на метрото пък започват изпитания на метровлаковете. При нормален тест, първата отсечка от третия лъч на софийското метро ще бъде пусната в експлоатация от есента.

***

Хотелската верига Orbis Hotel Group ще отвори нов хотел в София през 2021 г. Така групата стартира разширяване на мрежата си в България.

Новият хотел ще се казва ibis Styles Sofia City, ще разполага със 116 стаи и ще предлага уникална комбинация от модерна концепция, съвременни технологии и най-добрите международни практики в хотелиерския бизнес.

Ibis Styles Sofia City ще бъде разположен на бул. “Цариградско шосе”, в близост до Sofia Tech Park, The Mall, летище София и на няколко минути от центъра на града. Освен хотелската част, сградата на хотела ще предлага офисно пространство и конферентна зона за събития с капацитет над 300 души.

Ibis Styles е световно известен хотелски бранд на Orbis Hotel Group, която има в София още два хотела – Novotel Sofia и ibis Sofia.

***

Пролетният залесителен сезон за София стартира със засаждането на още дървета в Новата гора – един от най-мащабните проекти, които Столичната община реализира трета поредна година. Зелената зона към момента е от 28 800 дървета, които вече изграждат бъдещия зелен филтър край София върху пустеещ общински терен край Суходол, трансформиран в гориста местност. За реализацията общината осигурява фиданките /акация и дъб/, уреди за озеленяване и ръкавици, а засаждането се прави изцяло от доброволци – граждани на София и региона.

От Столичната община оповестиха и откриването на извънредна автобусна линия в рамките на градския транспорт с номер 56A с интервал на движение от част и половина от 9.00 ч. до 16.00 ч. Автобусът тръгва от метростанция „Вардар“ и е с последна спирка Новата гора на София.

В централната част на столицата нови дървета бяха засадени на ул. „Шишман“ зад храма „Св. Седмочисленици“, а в градските паркове и градини на София цъфнаха цветните фигури от лалета, теменужки, както и декоративните сакури (японските вишни), глициниите и ябълковите дръвчета.

След 5-месечно зазимяване беше пуснат и фонтанът в средата на езерото в кв. Дружба. Фонтанът е с декоративно осветление, но има роля и за биосредата в езерото. Аераторът в съоръжението вкарва кислород във водата, с което подобрява условията за живот на рибите и същевременно ограничава развитието на водорасли.

***

От 28 октомври базираната в Австрия нискотарифна Laudamotion започва да изпълнява полети между София и Виена 5 пъти седмично. Превозвачът вече е пуснал билети за първите си полети.

Laudamotion е част от ирландската Ryanair, която от април месец тази година добави към дестинациите си и полети София-Киев-София два пъти седмично – в сряда и неделя.  

Още една нискотарифна компания планира маршрути от Летище София. Германската Eurowings ще превозва от София до Дюселдорф и до Щутгарт. Линиите ще се изпълняват два пъти седмично и започват от 31 октомври.

X