CASA-Awards-Bulgaria
32 български стартъпа са финалисти в CESAwards 2017
03.09.2017
Erasmus
Фондация ИКТ Клъстер финансира начинаещи предприемачи и хора с бизнес идеи по програмата “Еразъм за млади предприемачи”
03.09.2017

Най-големите компании в България – класацията Капитал 100

Годишната класация на в-к Капитал „Капитал 100 – Най-големите компании в България“ показа, че десет години след влизането на България в Европейския съюз и след периода на кризата икономиката на страната изглежда стабилна и за хиляди компании изминалата годината е била най-силна досега. По данни на НАП приходите за 2016 г. на всички над 320 000 компании в страната са стигнали 333 млрд. лв. и това е 1.5% ръст в оборота. Като стабилно установени лидери вече се очертават две групи – производствените предприятия и високите технологии. Растат компаниите, които са потърсили и намерили външни пазари. И тази година двигатели на икономиката са не гигантите, а средните производствени компании.

Секторната разбивка сочи, че най-растящи са храните, технологиите и машините. Ръст отбелязва и търговията и производството на дрехи и текстил. Новост в класацията е стабилното навлизане на софтуерните компании в листата на големите. За първи път в позиционирането до 300 място попадат Пейсейф и Телерик. VMWare е трети нов представител, а за първи път влиза и аутсорсинг дружество и това е Колпойнт Ню Юръп.

Спад има при гигантите – дружествата от секторите с горива, метали и енергетиката. Така бизнесът на десетте най-големи в страната бележи общ спад от 10%, защото 7 от тези топ 10 оперират в тези три сектора. Причината е поевтиняването на горивата на международните пазари. Друг сектор, който бележи спад, е строителният. Липсата на обществени поръчки по големи проекти и съоръжения довежда до свиване с -35%. Това обаче е валидно само за големите компании, тъй като малките отбелязват ръст заради оживеното строителство на жилищни и офисни сгради в София.

Положителна и важна новина е, че печалбите растат. В Топ 100 ръстът е над 21% до 2.6 млрд. лв. Преди две години общата бечалба е била 700 млн. лв., а за изминала – 2.1 млрд. лв. Огромна част от компаниите в челните сто са на печалба за изминалата година – 84%, а в позициите до 300 компаниите с отчетени загуби са дори по-малко.

В класацията има и рекорд и той е по отношение на работната сила. За първи път общият брой на служителите в извадката на стоте компании с най-много персонал сред всички 300, надхвърля 200 хиляди. Работните места се увеличават, но работодателите категорично заявяват, че острият дефицит на хора е факт. Това е причината компаниите да привличат хора от други по-далечни градове или да отварят производствени структури в други населени места. Софтуерният бизнес и туризмът пък се насочват към внасяне на кадри. Липсата на кадри е болезнен факт за всички сектори без изключения.

В заключение – данните от класацията са позитивни, прогнозите за изхода от 2017 г. – също, защото икономиката продължава да отбелязва ръст, също както и износът, потреблението и доходите. Препятствие пред продължаващ ход нагоре биха били неефектевни мерки за подпомагане на бизнеса и дългосрочното нерешаване на проблема с кадрите в основно две важни насоки – синхронизиране на образованието с нуждите на бизнеса и връщане на българите, учещи и работещи в чужбина, към българската икономика.

Бързи факти

–          Най-рентабилните 50 компании от пълната извадка на 300-те най-големи печелят малко над 21 стотинки на всеки лев продажби

–          Най-рентабилни са компании от секторите оръжия и военно-ремонтни дейности, хазарт и секторите с висока добавена стойност – химия/фармацефтика и автокомпоненти

–          С най-голям растеж продължават да бъдат не първите в класацията, а средно големите дружества на позициите от 101 до 300 място – това са компаниите с обороти от 70 до 200 милиона лева.

Класацията и секторни анализи са публикувани в сайта на изданието.

X