technostart 3
Министерството на икономиката стартира проект “Техностарт 3 – Насърчаване на иновационната активност на младите хора в България”
15.02.2017
investments-sofia-2017
Колко и за какво са планираните инвестиции на Столичната община за 2017 г.
17.02.2017

Започва първата фаза от „София среща Осло. Осло среща София“ – общ проект в услуга на бизнеса

sofia-meets-oslo-meets-sofia

sofia-meets-oslo-meets-sofiaНад 30 представители на водещи български и норвежки фирми и организации обсъдиха възможностите за бизнес развитие в сферата на зелените технологии, интелигентните градове и предприемачеството по време на първия етап от събитието „София среща Осло. Осло среща София”.

Организатор на проекта, който се проведе между 24-26 януари, е Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ) в партньорство с норвежката държавна агенция „Иновация Норвегия” (Innovation Norway), която подпомага финансово компании с фокус върху иновативния бизнес.

„София вече не е място за аутсорсинг дестинация, а място за развитие на бизнеси, които създават нови продукти и решения”, каза Владимир Данаилов, директор на СОАПИ по време на конференцията в първия ден от инициативата.

Първият етап на „София среща Осло. Осло среща София” постави началото на поредица от инициативи, насочени към укрепване на търговските взаимоотношения между България и Норвегия и към улесняване на бизнес контактите между фирми и институции, които искат да споделят опит, да обменят идеи и добри практики.

Конференцията започна с изказване на кмета на София Йорданка Фандъкова и посланика на Кралство Норвегия в България Тове Брювик Уестберг. „Столична община е готова да подкрепи всяка бизнес практика, която споделя визията за развитието на нашата столица като иновативен и зелен град”, отбеляза Фандъкова.

Конференцията очерта предимствата и перспективните зони за бъдещо сътрудничество между български и норвежки фирми.

Венцеслава Янчовска, мениджър на „Иновация Норвегия” за България, представи възможностите за финансиране на български фирми, които планират да интегрират иновативни и високотехнологични проекти. „Да бъдем на разположение и да помагаме по работещ и прозрачен модел е причината „Иновация Норвегия” да съществува като финансов механизъм и да развива конкурентоспособността сред българския бизнес. Финансовата подкрепа и методическата помощ, която оказваме на фирмите, гарантират развитието им и възможността те да излизат на международни пазари”, заяви Янчовска.

В интервю след събитието тя коментира програмата за Иновации в зелената индустрия за периода 2009-2014, като обяви, че интересът е изключително висок. „Интересът към такива инициативи и инструменти е огромен, защото българските компании изпитват затруднения при заделяне на средства за иновации и нови технологии, а това е една чудесна възможност за тях да отделят средства, които да им помогнат да оптимизират производството и да подобрят конкурентоспособността на компаниите си”, каза Янчовска. Гледайте цялото интервю с Венцеслава Янчовска.

До края на 2017 г. ще започне нова програма и от „Иновация Норвегия” се надяват на повторна инвазия от обещаващи и дългосрочни зелени проекти, които да кандидатстват за финансиране.

Вторият етап на проекта „София среща Осло. Осло среща София” ще се състои през април, когато български фирми ще се срещнат с норвежки институции и представители на бизнеса в Осло. За тази фаза на проекта можете да кандидатствате на http://investsofia.com/en/oslo-meets-sofia-events/.

X