Coursera разширява екипа си в София
06.01.2020
Изтеглете новия ни годишен доклад “Икономически и инвестиционен профил на София”
06.01.2020

Възможности за финансиране 

 

През декември в иновационен форум „Джон Атанасов“ стартира инициативата “Експортен хъб България” (Export Hub Bulgaria), която цели да развива износния потенциал на българските компании. В присъствието на министъра на икономиката Емил Караниколов, посланици и търговски аташета, 12 организации подписаха Споразумението за учредяване на “Експортен хъб България”. Сред тях са Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) – инициатор, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Клийнтех България, София Тех Парк – домакин, Българската стартъп асоциация (BESCO), СофтУни, Асоциацията на бизнес клъстерите, Българската стопанска камара и др.

Инициативата ще осигури насоки относно стъпките, които трябва да предприемат българските компании, за да пробиват успешно на международните пазари. Домакин ще бъде София Тех Парк и предстои отварянето на платформа, която да улесни предприятия при навлизането им на чужди пазари и да им осигури достъп до информация за спецификите и особеностите на пазарите по света: регулаторни рамки, области с висок потенциал по държави, практически съвети и др.  

В началото на 2020 г. “Експортен хъб България” ще организира експортна програма за 15 български компании с реализиран на пазара продукт и ще окаже помощ за излизането им на външни пазари чрез менторство, практически обучения и директно съдействие.

Следете сайта на ИАНМСП за допълнителна информация и отварянето на регистрационна форма за компаниите.

***

Фондът на фондовете избра обединение „Витоша Венчър Партнърс“ за мениджър по управлението на последния от трите Фонда за ускоряване и начално финансиране със средства по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие.

„Витоша Венчър Партнърс“ ще управлява публични средства в размер на 35,6 милиона лева с допълнение от най-малко 10% частен капитал. Ще бъдат финансирани най-малко 76 предприятия с размер на инвестицията между 30 хиляди до 2 милиона лева. Инвестиционният период на ФУНФ II ще продължи до края на 2023 година.

Новият фонд ще подкрепя компании в най-ранен етап на развитие с капитал и ноу-хау срещу миноритарен дял. Част от финансирането е предназначено и за по-напреднали стартъпи. 

***

Предстои Информационен ден на Инициативата за иновативни медикаменти (IMI), която цели да стимулира кандидатстването и участието на страните от Централна и Югоизточна Европа в различни конкурси и проекти. Първото от двете планирани събития ще се проведе на 17 януари 2020 г. в София. Ще бъде предоставена подробна информация за предстоящите възможности за финансиране през 2020 г.

***

Enteprise Europe Network предоставя възможност за посетителите и изложителите на Futurebuild 2020 в Лондон  да се срещнат с потенциални партньори чрез предварително насрочени срещи. Събитието е подходящо за фирми от секторите енергийна ефективност, нисковъглеродна енергия, строителни материали, градска инфраструктурa. 

За регистрация следвайте линка: futurebuild-matchmaking-2020.b2match.io/

За контакт и съдействие от Enteprise Europe Network: еen@bcci.bg тел: +359 281 17 515/505

***

Enterprise Europe Network към Българската търговско-промишлена палата отправя още една покана – за едно от най-големите и значими изложения за индустриалния сектор Hannover Messe 2020. Изданието тази година ще се проведе между 20 и 24 април. 

Мрежата Enterprise Europe Network организира двустранни бизнес срещи между български и чуждестранни компании от над 50 държави във всички сектори на изложението: индустриална автоматизация, цифрово производство, енергетика, промишлени доставки, изследвания и технологии.

Участието дава възможност за индивидуални интензивни бизнес срещи. Гарантирана на място за фирмите е професионалната помощ на EEN преди, по време на и след изложението.

Заявка за участие може да направите на адрес: www.b2fair.com/hannovermesse2020

При записвания до 31 януари участието в двустранните срещи е безплатно. След тази дата се дължи такса в размер на 75 евро. Билет за изложението се заплаща отделно и е на цена 34 евро за един ден.

Пълна информация за изложението ще намерите на адрес: www.hannovermesse.de/en/  

За съдействие от Европейския информационен и иновационен център към БТПП:

Тел: +359 2/ 8117 525 / 515/ 505

Е-mail: een@bcci.bg

X