dondukov-remont
Агенцията по инвестиции на София събра бизнеса от бул. „Дондуков“ заради ремонта
17.02.2017
space-challenges-educational-program
Български екип е създател на най-голямата в Eвропа онлайн платформа за космически изследвания Space Challenges
17.02.2017

Всеки трети българин има желание да стане предприемач

ager-amway-global-entrepreneurship-report

За втора поредна година България е включена в глобално проучване на Amway Global Entrepreneurship Report (AGER), измерващо публичните нагласи към предприемачеството. Седмото издание на изследването включва над 50 000 респондента на възраст 18 – 99 г. от 45 страни.

ager-amway-global-entrepreneurship-reportРезултатите от 2016 г. сочат, че 59% от българите имат позитивна нагласа към предприемачеството, което е увеличение с 5% в сравнение с 2015 г. В глобален мащаб този процент е 77%. Най-привлекателният аспект за българите да започнат свой бизнес е „Независимост от работодател”, така е за 31% от отговорилите. 28% заявяват като основно предимство „Възможност за допълнителен доход”, а 24% – „Самореализация и възможност да осъществя своя идея”.

Най-силният позитивен знак за бъдещето на предприемачеството и в Европа, и в България идва от поколението „милениум”, което обхваща хората на възраст между 15 и 35 години, отчита докладът.

Постоянно нарастващият интерес към собствен бизнес доказва затвърждаваща се в глобален мащаб тенденция към т.н. споделена икономика и общества на фрийленсъри. Непрекъснато расте броят на хората, които искат и правят крачка към независимост от работодател и по-голяма гъвкавост в работната среда.

Най-високи позитивни нагласи към предприемачеството са отчетени в Норвегия (96%), Виетнам (95%), Дания (94%), Швеция (93%) и Мексико (92%).

Пълното проучване може да намерите тук.

X