best-wine-destination-bulgaria-wine-enthusiast
Wine Enthusiast класира България сред най-добрите дестинации за винен туризъм
17.02.2017
bulgarians-forbes-30-under-30-2017
Седем млади българи в „30 под 30“ на Forbes
17.02.2017

Българското кисело мляко Тримона обявено за най-добър млечен продукт в САЩ от списание US Dairy Foods

trimona-yogurt-best-dairy-foods

Българско кисело мляко е избрано от американския сайт Diary Foods за млечни продукти и здравословно хранене за продукт номер едно в САЩ за 2016 г. Млякото e с марката Trimona и се произвежда от пловдивчанина Атанас Вълев, който живее в Ню Йорк от 26 години.

В проучването са регистрирани над 7 хил. гласа. Участниците в допитването трябвало да изберат десетте най-добри от общо 30 продукта, предложени от редакторите на сайта. Състезанието е много популярно в САЩ, тъй като насърчава местното производство.

Trimona е органичен продукт, направен изцяло от мляко, без ГМО, глутен и захар, пише Dairy Foods. Суровината за производството е американска, но се използва българската закваска „lactobacillus bulgaricus“, без да се влагат консерванти и сгъстители.

Това не е първото отличие за продукта с тази марка. През 2014 г. Trimona стига до финала на престижния конкурс „Произведено в Америка“, организиран от известната телевизионна водеща и бизнес дама – Марта Стюарт.

Уникалната българска бактерия Lactobacillus bulgaricus, открита от д-р Стамен Григоров, която се използва при производството на традиционното за България кисело мляко, се развива прекрасно и в други географски ширини. Тя, подобно на маята за хляб, може да се пренесе в контейнер и да се използва в млекопроизводството в различни страни. Уникалността на Trimona е в подбора на точната комбинация от щамове.

X