ager-amway-global-entrepreneurship-report
Всеки трети българин има желание да стане предприемач
17.02.2017
best-wine-destination-bulgaria-wine-enthusiast
Wine Enthusiast класира България сред най-добрите дестинации за винен туризъм
17.02.2017

Български екип е създател на най-голямата в Eвропа онлайн платформа за космически изследвания Space Challenges

space-challenges-educational-program

space-challenges-educational-program

 

Космосът е по-близо, отколкото мислите!

Space Challenges е най-голямата образователна платформа за космически науки и експотенциални технологии в Европа и е дело на български екип. Обучителните материали са в областите астрофизика, астрономия, биотехнологии, изкуствен интелект и роботика, медицина и невронауки, космически системи и дизайн, нанотехнологии.

Проектът е дело на Райчо Райчев и екипът му и се развива в партньорство с Фондация „Америка за България“ и „Теленор България“. Платформата е подкрепена от водещи експерти от НАСА, Калифорнийски технологичен институт (Caltech), Европейска космическа агенция, Масачузетски технологичен институт (MIT), Университет „Оксфорд“, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Университет „Станфорд“ и много други организации.

Основателят на идеята Райчо Райчев е на 33 години. Той е първият българин, участвал в технологичната програма „Singularity University“ в НАСА Ames Research Center. Преди това е работил в Института за Космически изследвания и технологии и в Бразилската космическа програма. До началото на 2015 г. е бил представител за България в Космическия консултативен съвет към ООН. Партньор е и на първото по рода си в България Space Expo с подкрепата на Европейската комисия. Създава Space Challenges преди седем години, която днес е достъпна за младежи от 18 до 28 години, идващи от различни специалности и с напълно различен опит – математици, физици, инженери, хора с хуманитарен профил, хора на изкуството. Отделна част от платформата е за онлайн космическо обучение: SPACEPORT: http://www.spaceport.spaceedu.net. Обучителните материали в нея са със свободен достъп и събират знанието на десетки водещи експерти.  Към момента платформата предлага 350 лекции или 120 астрономически часа наука от почти 100 от най-големите световни звезди в изследването на космоса – представители на НАСА, Европейската космическа агенция, руската и японската космически програми, водещи университети, участник в мисията МАРС 500, дори бизнесмени. Лекциите са на български на английски език и в края на всеки модул има тест. До сега около 400 студента са преминали обучителния модул на Spaceport.

Друга част от програмата включва събиране на доброволчески екипи, които работят заедно върху т.нар. „Космически предизвикателства”. Идеята е екипите, наречени „космически кадети”, да експериментират заедно и да работят върху създаването на иновации. Тук можете да намерите по-пълна информация за част от проектите: https://www.spaceedu.net/space-challenges-projects/.

Според създателите на платформата няма технологичен продукт, който да се е развил без научни и инженерни разработки. Платформата подтиква младите и способни в областта специалисти да мислят заедно върху нови разработки.

X