София е областта с най-добри показатели в доклада за регионалното развитие на България
13.12.2017
IT-Outsourcing-Sector-Bulgaria
Софтуерната индустрия продължава да расте с двуцифрен темп
13.12.2017

63% от българските компании са оптимисти за 2018 г., основно притеснение остава недостигът на квалифицирани кадри

 

 

Близо 63% от българските компании очакват подобрен икономически климат през 2018 г., а почти половината прогнозират и по-високи продажби в чужбина. Данните са от проучване на Българска търговско-промишлена палата /БТПП/ сред 602 фирми от всички сектори. Анкетата е направена като част от мащабното бизнес проучване на бизнес климата в Европа European Economic survey – EES 2018, което се прави за 25-та година поред сред 50 000 компании в 23 европейски държави.

Проучването включва очакванията на компаниите по 4 показателя – приходи от износ и то вътрешно търсене, заетост, инвестиции и общ бизнес климат. При всички има увеличение в позитивната нагласа за 2018 г. спрямо очакванията за тази:

  • 49,3% очакват увеличение на приходите от продажби в страната /спрямо 35,8% миналата година/
  • 49,7% очакват увеличение на приходите от износ /спрямо 43% миналата година/
  • 38,4% очакват увеличение на заетостта /при 22,5% миналата година/
  • 46,5% очакват повече инвестиции /при 30% миналата година/
  • 62,7% очакват подобрение в бизнес климата като цяло /при 38% миналата година/

 

Сред основните проблеми, които изпитват компаниите, е намирането на кадри с необходимия профил. При очакванията на бизнеса да има увеличено търсене през 2018 г. и на външни пазари, и в страната, работодателите са притеснени, че няма да се справят с ръста при трудностите, които срещат при намирането на достатъчно на брой и с подходяща квалификация хора. Кадрите са основно притеснение за 60% от работодателите.

Второто най-силно притеснение на фирмите /42%/ е ще се запази ли увеличението във вътрешното търсене, което придобива все по-голямо значение за ръста на българската икономика.

Съвсем сходни са резултатите и от общото за Европа проучване. Сред всички 50 000 компании, 53% поставят като първи проблем обема на вътрешното търсене и като втори – липсата на квалифицирана работна ръка – за 46% от анкетираните. Както в България, така и в Европа, бизнесът поставя Brexit на последно място като фактор с най-малко значение за бизнес резултатите през 2018 г.

Пълни данни от двете проучвания са поместени в сайта на БТПП тук и в сайта на Eurochambers тук.

 

 

X