eon-reality-sofia-bulgaria
EON Reality с намерение да инвестира у нас
04.04.2017
София въвежда система за обществени велосипеди
04.04.2017

България се изкачва в две международни класации – в индекса за икономическа свобода на фондация “Херитидж” и в Най-добрите държави за бизнес на “Форбс”

Rating-Bulgaria-Forbes

Rating-Bulgaria-Forbes

В средата на февруари излязоха две международни изследвания, в които България се изкачва нагоре в позициите си спрямо предходната година.  В индекса за икономическа свобода на фондация „Херитидж“ за 2017 година минаваме на 47-о място /от 60-о място миналата година/, а в годишната класация на Forbes страната ни е на 38-о място в света сред най-добрите държави за правене на бизнес, което е със седем позиции напред спрямо миналогодишното 45-о място, като за последните месеци е подобрила представянето си в области като иновации и развитие на капиталовия пазар.

България попада в групата на страните с умерена икономическа свобода. В същата група в региона са Кипър, Черна гора, Турция, Албания и Босна и Херцеговина. В анализа си за страната ни, фондацията отбелязва, че конкурентният плосък данък и отвореният търговски режим, подкрепен от сравнително ефективната регулаторна рамка, са насърчили развитието на растящ частен сектор. Финансовият сектор демонстрира сравнително високо равнище на устойчивост, управлението на държавните финанси е сравнително добро, бюджетният дефицит намалява, а равнището на държавния дълг продължава да бъде сред най-ниските в региона. “Херитидж” все пак отбелязват, че са необходими по-дълбоки и решителни институционални реформи в области като съдебната ефективност и правителствена решимост, за да се подпомогне дългосрочното икономическо развитие.

Индексът, който се изготвя съвместно с в. „Уолстрийт джърнъл“, обхваща 186 икономики. Той се съставя от 1995 година. Рейтингът и тази година оглавява Хонконг, следван от Сингапур, който и тази година запазва втората позиция, а Нова Зеландия е трета, следвана от Швейцария и Австралия. Последни в класацията за икономическа свобода са Куба, Венецуела и Северна Корея. Индексът покрива 10 свободи – от права върху собственост до преприечмачество. Дванадесет количествени и качествени показателя са групирани в четири главни категории за сформиране на оценката: върховенство на закона, размер на правителството, регулаторна ефективност и отвореност на пазара. България се нарежда на относително висока позиция по отношение на данъчната тежест и фискалната политика. По отношение на административната ефективност, стартирането на бизнес отнема по-малко време, както и са улеснени лицензионните изисквания.

Rating-Bulgaria-HeritageВ 11-ото издание за най-добрите страни за правене на бизнес на Forbes България е със седем позиции нагоре до 38-о място. Изследването включва 139 държави. Швеция оглави класацията тази година, следвана от Нова Зенландия, Хонг Конг и Ирландия. Интересно e че в първите 50 позиции общо 14 държави са от Централна и Източна Европа със следните позиции: Естония: 13, Литва: 15, Словения: 20, Латвия: 25, Полша: 31, Чехия: 34, Македония: 35, България: 38, Словакия: 40, Унгария: 41, Грузия: 43, Румъния: 45, Хърватска: 46, Черна гора: 50.

Форбс правят оценката си по 11 бизнес показателя – право на собственост, иновации, данъчен режим, технологии, корупция, свобода (лична, търговска и парична), бюрокрация, защита на инвеститорите и представяне на капиталовия пазар. Най-добри са показателите ни за търговска свобода, представяне на капиталовия пазар, защита на инвеститорите, парична свобода и технологии. Пълното изследване ще намерите тук.

X