Office-Space-Market
Инвестициите в бизнес имоти у нас с най-голям ръст за ЦИЕ, пазарът на офис площи продължава да е динамичен
03.09.2017
Company-Tax-Liability-Report-Now-Available-Electronically
Справката за дължими данъци от фирмите – вече по електронен път
03.09.2017

Авиоплатформата Vayant бе продадена за 35 млн. долара

Vayant-aquired-by-PROS

Vayant-aquired-by-PROS

Базираната в България компания Vayant Travel Technologies е продадена за 35 млн. долара на американската PROS Holdings. Vayant е регистрирана в САЩ, но е продукт на български екип и към днешна дата почти целият екип от близо 90 служители е базиран в София. Компанията има офиси и търговци и в Лондон и Сингапур.

Vayant разработва SaaS (software as a service) платформа, насочена към авиокомпаниите. Платформата им за обработка на големи бази авиоданни позволява на превозвачите да прилагат индивидуален алгоритъм на ценообразуване и предлагане към крайните клиенти на актуална цена на билетите, в която са включени всички ценообразуващи фактори и съпътстващи услуги. Това позволява на операторите вместо да аутсорсват тази услуга към външна компания, да държат при себе си контрола върху дистрибуцията, която е основна част от бизнеса им. Едва три фирми в света предоставят такъв инструмент на авиооператорите, едната от тях е интернет гигантът Google.

Vayant Vayant Travel Technologies е основана през 2007 г. и още в самото начало във Vayant влиза и първият български фонд за рискови инвестиции NEVEQ. През 2010 г. Vayant вече има готов продукт, с който привлича вниманието на още един инвестиционен фонд – Cape Capital и българският екип назначава за изпълнителен директор французинът Ерик Дюма, който да изведе компанията на пазара. Скоро след това идва и първият клиент на Vayant – авиокомпанията AirBaltic. През 2014 г. компанията привлича като инвеститор и германския авиогигант Deutsche Lufthansa. После продължава да се разраства с по над 30% увеличение в оборота всяка година.

Купувачът PROS Holdings е американска компания, базирана в Хюстън, Тексас. Дейността й е с фокус върху персонализирани b2b облачни софтуерни услуги за електронна продажба. С придобиването на Vayant пазарната й капитализация става почти 852 млн. долара. Новият собственик планира да разрасне дейността на компанията в България. Така офисът в столицата с разработчици и инженери има възможност да се превърне във втори европейски център на опериращата на три континента PROS.

Сделката за 100% придобиване на Vayant може да се определи като третото голямо придобиване (над 10 млн. долара) на българска IT компания от чуждестранен купувач за последните години заедно с тези на „Телерик“ и „Фадата“. Тази поредна продажба на българска IT компания e още едно доказателство за големия потенциал на инженерната екосистема в България, която създава отворени към света иновативни решения.

 

X