17 български компании са в класацията на Coface – CEE Top 500
04.10.2018
Calendar-Sofia-Events
Предстоящи събития в София през октомври
04.10.2018

Възможности за разширяване към нови пазари: Чехия

Поради големия интерес на столичните бизнеси към възможности за разширяване на нови пазари, публикуваме обзорна информация за пазара в Чехия и за особеностите на местната бизнес среда. По статията работи Георги Стоилов, търговски представител за България в Република Чехия към Службата по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) на Министерството на икономиката.

Чехия е отворена икономика, насочена към износ. Като една от най-бързо развиващите се държави в Средна и Източна Европа, често е сочена за един от отличниците от бившите социалистически страни. Няколко фактора я правят изключително интересна за бизнес: географското й положение, подкрепата от страна на чешката държава чрез нейните институции за развитие на износа и икономиката, многото бизнес контакти със страни от целия свят.  Вносът от своя страна се облагодетелства от тенденцията за поскъпване на кроната спрямо еврото и долара.


Между България и Чехия съществуват традиционно добри търговско-икономически отношения Чехия е сред 15-те търговски партньори в световен мащаб. От 2007 до 2017 г. износът към Чехия нараства над 5 пъти от 95,1 милиона евро през 2007 г. до 546,119 милиона евро. Вносът нараства с по-бавни темпове, но и той отбелязва увеличение над два пъти. Търговското салдо между двете държави за периода от 2007 до 2017 г. нараства от 336,6 милиона евро през 2007 до 1 228,861 милиона евро (над милиард и двеста милиона) като търговското салдо, въпреки че е отрицателно, непрекъснато намалява и през 2017 г. достига до най-ниските нива от -136,622 милиона евро.

Чехия е привлекателна страна за бизнес партньорства, но има няколко особености, за които българските износители трябва да са подготвени, за да реализират успешни проекти.  

Преди всичко, поради консервативността си, чешките партньори купуват и внасят най-вече от фирми, които познават, като основно работят с техните представители в Чехия. Директни продажби на чешкия пазар без партньор са почти невъзможни.

Чехите говорят малко чужди езици и това допълнително затруднява комуникацията между партньорите. В помощ тук може да бъде българското малцинство в Чехия, което е едно от официално признатите в страната.

Чехите малко познават България. Страната ни е популярна основно с Черно море и някои марки български вина. Въпреки че на чешки съществува разговорният израз „Maká jako bulhar“ (бачка здраво като българин), по отношение на бизнес партньорства България остава малко позната.

 

Въпреки недостатъчната разпознаваемост на България като възможен партньор към момента, навлизането на български компании на чешкия пазар би било много печелившо начинание, тъй като фирмите, пробили с продажби в Чехия, ще получат лесен достъп до продажби и в Словакия. Макар държавите да са разделени, пазарите им продължават да са силно свързани. Също така, използвайки много добрите контакти на чехите, при добро представяне на българските стоки на чешкия пазар, съществува възможност за по-лесен достъп до международни пазари като Латинска Америка и Африка, до които директно от България се стига по-трудно.


При добър търговски опит и правилен подход и партньор, в Чехия могат да се търгуват разнообразни стоки и услуги.

– Хранителни стоки – въпреки, че имат развито селско стопанство, чехите внасят една голяма част от хранителните си продукти, тъй като вътрешното производство не е достатъчно. В тази област възможностите са при био-храните, безглутеновите храни и храните за диабетици. Последните нямат почти никакво вътрешно производство и основно се внасят, най-вече от страните от ЕС. Изключително внимание при такава търговия трябва да се обръща на много строгите санитарно-хигиенни изисквания към храните, но българските производители със съответните здравни сертификати, както и сертифицирани системи за качество и производство на храни, ще могат да се справят с регулациите в сегмента.  

– Българско вино – сегмент, в който България е познат и с позитивен имидж вносител. Най-известна в Чехия е марката “Меча кръв”, но тенденцията започва да се мени. Благодарение на усилията на вносителите на качествени български вина, все повече чехи научават и започват да разбират какви са качествата на доброто българско вино, което е и на добра цена. В страната има няколко сериозни вносители на българско вино като Prowine, Trakia Wine, VinoBg, които са се насочили към вноса единствено на качествени български вина, познават пазара, регулациите и са отворени към сътрудничество. Производството на вино в Чехия е много малко и не покрива търсенето, което от година на година все повече нараства.

– Текстилни и кожени изделия/ производството и продажбата на облекла, обувки и модни аксесоари – след 2004 г. Чехия не успява да се справи с конкуренцията на китайските производители и има слабо собствено производство. На България се гледа като на пазар, който също основно разчита на внос от Турция и Китай. Български производители могат да получат признание в търсенето на по-висок клас качество текстил с добра комуникация на традициите ни в текстилното производство и с правилен подход на място – личен контакт и комуникация на местния език и с местен представител.

– Електроника и електротехника – тук възможностите са в продаването най-вече на възли и детайли. Това са и едни от най-изнасяните за Чехия стоки. При правилна стратегия, нов партньор в голямото търсене на тези стоки в Чехия, би имал възможност за успех.

 

Заради гореизброените особености на пазара и слабото познаване на България като партньор към момента, полезни стъпки към осъществяване на успешни бизнес взаимоотношения биха били следните:

  • Участия в изложения, които се организират в Чехия. Това е задължително условие при изискването на пазара договарянето да се случва на място, а не чрез дистанционна работа и кореспонденция, както и да става на местния език. В Чехия се провеждат много търговски изложения с различна насоченост и организаторите им са много отворени да приемат българско участие, което липсва.  Най-големите изложения са тези в Бърно и Прага. За информация за това какви изложения се провеждат, както и за условията за участие или за посещение, можете да се обръщате към СТИВ Прага. Самото участие трябва да е добре подготвено, а с помощта на браншовите организации може да се получи и финансиране за групово участие с общ щанд.  Много е важно да изберете правилното изложение, както и задължително да имате преводач. Целта на участието трябва да бъде не толкова директния контакт с клиенти, колкото намирането на местен партньор/представител.  
  • Организиране на срещи с потенциални чешки партньори в Чехия или България.  Това е добра възможност, която ще направи България по-видим и разпознаваем бизнес партньор.
  • Създаването на общност на фирмите, интересуващи се от бизнес между България и Чехия.  В момента СТИВ Прага работи върху тази идея, тъй като подобни общности под формата на камари, клубове  и др. са от голяма помощ за развитието на двустранните отношения.
  • Развитие на сътрудничество между браншовите организации (чехите са отворени на това), между представителите на различните бизнес общности в двете страни. Сътрудничество между нашата и чешката стартъп екосистема ще бъде от изключителна полза както за развитието на двете екосистеми, така и за самите фирми, които са част от тази екосистема.

За повече информация и съдействие относно особеностите на бизнес средата в Чехия и възможности за сътрудничество на пазара, може да се обръщате към:

Служба по търговско-икономическите въпроси, гр. Прага

Георги Стоилов

6, Krakovska Str.Praha-1, 110 00, Czech Republic

моб тел. +420 601 025 755

e-mail: obchodniradabg@gmail.com

https://www.facebook.com/BGEconOfficeCZ

https://twitter.com/@BGEconOfficeCZ

https://www.linkedin.com/company/стив-чехия

 

X