BALKAN HACKATHON CHALLENGE
Балкански хакатон 2018 – Преодоляване на дигиталните граници
06.06.2018
Предстоящи изложения, на които да представите бизнеса си
06.06.2018

Възможности за финансиране

 

Doing-business-opportunities-SofiaПроКредит Банк България увеличава подкрепата си за МСП чрез споразумение с ЕБВР

ПроКредит Банк ще разполага с нови 50 милиона евро от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за развитие на малките и средни предприятия (МСП) в България. В рамките на проекта, двете банки имат за цел да подобрят достъпа до дългосрочно финансиране на МСП, които са основен двигател за положителното икономическо развитие на Източна и Югоизточна Европа.

ЕБВР е водещ институционален инвеститор в България. Банката е фокусирана върху повишаването на конкурентоспособността в частния сектор, подпомагането на финансовия сектор и намаляването на инфраструктурните пропуски. Към днешна дата Банката е инвестирала 3.7 млрд. eвро в 248 инвестиционни проекта в страната. Възможностите за бизнес финансиране чрез ПроКредит Банк са публикувани в сайта на институцията тук.

 

***

Процедура за 62 млн. лв за стартиращи предприятие по ОПИК

От този месец е открита процедура по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ /ОПИК/ за 62 млн.лв., специално за стартиращи предприятия. Очаква се около 400 новооткрити фирми да получат безвъзмездна финансова помощ при кандидатстване по програмата.

Целият бюджет на ОПИК за тази година е 400 млн. лева по различни процедури. Всички възможности и актуални процедури може да разгледате на сайта на Оперативната програма. 

 

***

Споразумение между СО и Банка ДСК за финансиране на иновативни стартиращи предприятия

Столичната община чрез Общинския гаранционен фонд за МСП в партньорство с Банка ДСК стартира Програма за финансиране на иновативни стартиращи предприятия, насочена към улесняване на достъпа до финансов ресурс. Общинският гаранционен фонд ще издава гаранции по кредити и ще споделя с банката кредитор част от кредитния риск като гарантира до 50% от кредита. Сумата, в рамките на която ще се издават гаранции по програмата, е 600 000 лева до края на годината.

Специализираната гаранционна схема е с акцент върху основните тематични приоритети на Иновационнната стратегия за интелигентна специализация на София, включително информатиката и информационните и комуникационните технологии, както и нови технологии в креативните и рекреативни индустрии.

Повече за гаранциите по кредити за МСП, издавани от Общинския гаранционен фонд, ще намерите тук.

 

X