Кандидатствайте за “Мениджър за един ден” в СОАПИ като Началник отдел “Инвестиционен анализ” или Главен изпълнителен директор
03.10.2018
Ocado Technology откри най-новия си софтуерен център в София
04.10.2018

Възможности за финансиране

Конкурсът за социални предприемачи Chivas Venture набира проекти за общ награден фонд от 1 млн. долара

Стартиращи компании с разработки на социално значими проекти могат да кандидатстват в конкурса на Chivas Venture. Конкурсът е глобален, провежда се за пета поредна година и е с общ награден фонд от 1 млн. долара. Целта на състезанието е да финансира идеи, които решават социални и екологични проблеми в световен мащаб.

Условията за кандидатстване и формата за участие са публикувани в сайта на надпреварата. Заявки се приемат до 31 октомври. Сред условията за участие са представителят на компанията да има навършени 25 години, да владее английски език, а компанията да не генерира годишни приходи над 1.5 млн. долара.

Според регламента на конкурса първо предстои финал на местно ниво, по време на който ще бъде избран проектът, които да представи България. Екипът на избраната стартираща компания ще участва в 3-дневна акселераторска програма във Великобритания заедно с участниците от другите държави. След това предстои онлайн гласуване от широката аудитория, а от броя на получените гласове ще зависи разпределението на 100 хиляди долара от общия награден фонд. На международния финал на състезанието проектите се представят пред експерти, а победителят получава останалите 900 хил. долара.

Досегашните финалисти от България може да видите в промоционалния клип на конкурса. Българската кампания тази година е под мотото “Мрънкачи срещу предприемачи”.

 

***

Започва набирането на частни и общински проекти за развитие на градовете за 600 млн. лв.

Фондът на фондовете подписа оперативните споразумения с обединение „Фонд за устойчиви градове“ и „Регионален фонд за градско развитие“, избрани за финансови посредници на три фонда за градско развитие. Посредниците ще управляват 353.3 млн. лева, осигурени по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020. Ще бъде осигурен и частен ресурс в размер малко над 40% от финансирането. Очаква се сумата, която ще достигне до крайните получатели, да е близо 600 млн. лв.

Средствата са насочени към 39 общини, сред които и София. За Южна България, включително и столицата, проектите ще се управляват от обединение „Фонд за устойчиви градове“, като средствата за столицата ще бъдат в размер на 87 млн. лева.
Крайни получатели на средствата могат да бъдат общини и общински предприятия, частни фирми, публично-частни партньорства, физически лица и др.

Фондовете за градско развитие ще подкрепят проекти, свързани с подобряване на градската среда, спортната инфраструктура, транспорта, енергийната ефективност, индустриалните зони. Проектите могат да включват не само градско развитие, но и туризъм и културно наследство.

Финансирането ще се отпуска под формата на кредит плюс безвъзмездна помощ до 85%. Грантът по оперативната програма ще е с лихвени проценти под пазарния дял, а за частта от посредниците – на обичайните за банката нива. Кредитите ще са с максимален срок за връщане 20 години, а гратисният период ще е до три години.

X