Предстоящи изложения, на които да представите бизнеса си
06.06.2018
Новини от градската среда в София
07.06.2018

Телерик създават най-големия частен инкубатор на технологични компании и талант в Югоизточна Европа

campus-x-in-Sofia
campus-x-in-Sofia

Image Source: www.telerikacademy.com

Основателите на Телерик обявиха създаването на Campus X – инкубатор за стартиращи и развити технологични компании, ментори и венчър инвеститори. Проектът беше обявен преди месец от съоснователите на Телерик и Телерик Академи, които през 2014 г. сключиха сделка  с американската Progress Software за придобиването на „Телерик“ АД за 263 млн долара – една от най-големите сделки в технологичния сектор в България. С новия си проект екипът цели да подпомогне развитието на стартиращи компании и да ускори успеха на вече утвърдилите се фирми.

До пролетта на 2019 г. Campus X ще се разраства поетапно до общо 4 модерно оборудвани сгради на обща площ от 18,000 кв. м и капацитет от 1000 работни места. Комплексът вече функционира и с така планираното разрастване има амбицията да се превърне в най-големия частен инкубатор за технологии и таланти в България и региона.

Във функциониращите помещения на инкубатора в кв. Младост вече работят екипите на технологични компании с обща пазарна оценка от около 50 млн. евро и с проекти в сфери като здравеопазване, образование, транспорт и логистика и управление на офиси. Сред наемателите са: Office RnD – платформа за управление на споделени пространства, Healee с разработки в достъпа до здравеопазване, Dronamics – първият стратегически партньор на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) за дронове в световен мащаб, Telelink City Services, които разработват умни градски решения, Find Me Cure с платформа, която свързва хората, страдащи от различни заболявания, с възможно най-подходящите за тях клинични проучвания, както и фондът за рисково дялово инвестиране Eleven, който наскоро обяви следващия си фонд от 6 млн. евро частен капитал.

Капацитетът, с който Campus X стартира в момента, е 200 работни места за екипи и специалисти на свободна практика. Наемите започват от 170 евро месечнона месец за индивидуално бюро. На разположение са открит и закрит паркинг, зали за срещи и конферентни разговори, оборудвани зони за хранене. С изграждането на останалите 3 сгради от проекта, до следващата година кампусът ще разполага и със зали за отдих и игри и със зелени площи. Ще може да приобщава и развити компании с по-големи екипи до 150 човека.

X