Предстои конференцията Soft Unit Conference за възможностите за реализация в технологичния сектор у нас
24.07.2018
Digital-Cities-Challenge-Sofia-Workshop-July-2018
Столичната агенция за инвестиции проведе първия семинар от Фаза 2 по проекта Digital Cities Challenge
27.07.2018

Столичните центрове за обучение в технологиите предлагат все повече програми за деца в начална училищна възраст

 

Image source: Coder Dojo Bulgaria

Стават все повече обучителните центрове в София, които насочват програмите си за умения в новите технологии към деца в начална училищна възраст. София предлага разнообразни курсове и занимания още от предучилищна възраст и то не само за програмиране, а и във все по-разнообразни области като 3Д моделиране, роботика, дизайн, гейминг, въведение в инженерството.

 

Ето някои от обучителните програми в столицата, с които децата могат отрано да се сприятелят с технологиите и да усетят от ранна възраст какви области на знанието ги привличат.

Международна компютърна академия IT STEP

IT STEP организира занимания за деца в направленията Роботика, Разработване на игри, Уеб дизайн, Фотолаборатория и Дизайн в компютърните игри. Децата имат реалната възможност да превърнат своето хоби или страст в бъдеща професия. Академията е с 20-годишен опит и към момента е най-бързо растящата частна образователна институция с 58 филиала в 18 страни на 5 континента. IT STEP е сред най-добрите оторизирани учебни центрове на Cisco, както и един от най-престижните в CIS за Autodesk Maya. Повече за Малката компютърна академия можете да научите тук.

 

TechnoMagicLand в София Тех Парк

Центърът за наука и технологии TechnoMagicLand започна своите интензивни курсове за деца само няколко седмици след отварянето си в София Тех Парк. Малките ученици могат да се развиват в области като техника, информатика, природни науки и технологии. Курсовете включват Въведение в техниката за деца, Въведение в инженерството за деца и др. Програмите са подходящи за възраст между 8 и 11 години и включват работа със специализиран софтуер, с който децата сами управляват сглобени и програмирани от тях роботи, а също и графичното създаване на модели и обекти със специализирания софтуер за компютърно 3D моделиране за деца SOLIDWORKS Apps for Kids, въведение в Android и още много. Повече информация за съдържанието на курсовете, можете да намерите в секция “Курсове” на сайта на TechnoMagicLand, както и на фейсбук страницата на центъра.

 

Space Academy

Space Academy организират иновативни космически програми за деца на възраст от 8 до 12 години. Обученията помагат на децата да развият умения и любов към науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM дисциплините) и ги подготвя да бъдат лидери на бъдещето, изучавайки задълбочено космически науки. Програмите са на теми като Астрономия и астрофизика, Астронавтика и космическо инженерство, Ракетомоделизъм. Децата работят с атрактивни макети и сглабят сами свои проекти. Подробности ще намерите тук – http://spaceacad.com/

 

Uni4kids

Университет за деца uni4kids.bg е инициатива на учители, учени и предприемачи. Програмите целят да вдъхновят ученици от всички възрасти да открият и развият талантите си в различни области на науката, изкуството и занаятите. Програмите балансират между обучаване в работа с новите технологии и впускане в изследователска и творческа дейност, за да могат децата от по-рано да усетят къде е тяхната личностна реализация, да открият сами своите интереси и възможности и да развиват талантите си. Забавните “програмилници” за най-малките ученици включват самостоятелно сглобяване на устройства и разбиране на науката, която се крие в устройствата, които децата вече ежедневно ползват – лаптоп, таблет, телефон и др.

 

Robopartans

Училище по роботика Robopartans подготвя децата чрез Роботика, програмиране, конструиране, моделиране, математика, електроника и интегрирането им в обща програма. Занятията включват Лего роботика, програмиране на Python, 3D моделиране, анимация и принтиране и започват от 2-ри клас. https://robopartans.com

 

За най-малките още от предучилищна възраст програми има в център Роботика https://robotika.bg. Още от 6-годишна възраст могат да се обучават деца и в CoderDojo Bulgaria – част от глобалната мрежа на CoderDojo с центрове за безплатни курсове за програмиране в над 60 държави.

CoderDojo Bulgaria се организира от Дигитална национална коалиция /ДНК/ в България, която преди година стана част от мрежата Digital Skills and Jobs Coalition към Европейската комисия. В коалицията са присъединени национални организации на още 16 държави членки на ЕС. Основната цел на организацията е да привлича повече хора към новите технологии, да постигне по-ефективно използване на дигиталния потенциал и да подпомогне развитието на ICT сектора в България. ДНК обединява усилията на бизнеса, университетите и правителството в България и съдейства за постигането на приоритетите, заложени в Цифровата програма на Европа. Организацията има програми, насочени както към ученици и към младежите, навлизащи на пазара на труда, така и към преподаватели с тех обучения за учители –  coding4all, Дигитален посланик в час и клас, Digital Teachers и още много.

По статистика на ЕС, близо 169 милиона европейци на възраст между 16-74 г. нямат основни дигитални умения, което им пречи да бъдат ползотворни на работните си позиции или да използват всички възможности на все по-дигитализиращата се среда около тях. Всички инициативи и събития на ДНК, с които коалицията привлича хора към новите технологии за по-ефективно използване на дигиталния потенциал, включително в сферата на образованието, може да следите в сайта тук.

 

 

X