Китайската компания ThunderSoft придобива MM Solutions в България
11.03.2018
Над 80% от автомобилните компании в България планират да се разраснат допълнително
11.03.2018

Няколко сделки за придобивания на български компании

Американско-датската Falcon.io за управление на копоративно присъствие с социалните мрежи придобива българо-датската Komfo, разработваща софтуер за маркетинг в социалните медии. Страните не разкриват условията по споразумението, но сделката ще превърне Falcon.io в един от лидерите в този бизнес в Европа. И в момента компанията работи с пазарни лидери като Carlsberg, Toyota, Coca-Cola и много други, но придобиването на експертизата на Komfo ще донесе допълнителна възможност и качество в анализа на данни от кампании и реклама и ще направи платформата единна станция за управление на няколко мрежи и функционалности, управление на резултатите и оптимизация.

***

Takeaway.com, които притежават най-големите компании за доставка на храна в Австрия, Белгия, Германия, Полша и Холандия, придобива българският доставчик BGmenu за 10,5 млн. евро, като в сделката се включва и румънският бизнес Oliviera. Компанията предлага услуги и във Виетнам и има изградена мрежа от 31 000 ресторанта на пазарите, на които предлага онлайн поръчки на храна. След придобиването Takeaway.com планират инвестиция, с която да подобрят услугите към крайните клиенти и към партниращите заведения, да увеличат поръчките и да ускорят развитието на бизнеса на двата пазара като част от намерението си да разширят бизнеса си в Европа и да засилят позиции в източната част на континента.

***

Aлтepĸo АД пpoдaвa eвpoпeйcĸия cи бизнec зa 8,8 милиoнa евро на LІNК Моbіlіtу Grоuр АЅА (LІNК) – лидepът в Европа и нaй-бъpзo paзвивaщa ce ĸoмпaния в oблacттa нa мобилния маркетинг, нотификациите и мoбилнитe ycлyги. В сделката са включени телекомуникационните компании на Алтерко АД в Европа – „Tepa Koмюниĸeйшънc“ AД, „Tepaвoйc“ EAД, „Aлтepпeй“ EOOД, ТЕRАСОММ RО ЅRL (Pyмъния) и ТЕRА СОММUNІСАТІОNЅ DООЕL (Maĸeдoния). С инвестицията от придобиването, българската компания планира да фокусира усилия към разработка на нови IoT пpoдyĸти и ycлyги.
Българската компания стартира през 2002 г. и през годините успешно разработва различни продукти и услуги. През 2015 г. като част от предприеятието е създадена и Алтерко Роботикст, които предлагат детските часовници МуКі Wаtсh, тpaĸepът зa дoмaшни любимци МуКі Реt и cиcтeмaтa зa aвтoмaтизaция нa дoмa Ѕhе и Ѕhеllу. Oт 1 една година насам, aĸциитe нa Aлтepĸo AД ce тъpгyвaт нa БФБ.

***

До няколко месеца се очаква да стане ясно и дали американската Academy School of Blockchain ще придобие най-големият частен софтуерен университет в България СофтУни. В началото на годината университетът сключи с американската Academy стратегическо партньорство за блокчейн обучения по целия свят, първото от които ще се проведе във Виетнам. Партньорството дава път на София да стане регионален хъб за блокчейн обучения за Европа и възможност за СофтУни да разшири образователната си дейност на пазари извън България и  да стане лидер в обученията за софтуерни и блокчейн инженери в световен мащаб.

X