BioSeek – българският Google за биотехнологични проучвания стартира демо
11.03.2018
Eleven обяви втория си фонд – Eleven 2.0 с 6 млн. евро капитал за рискови инвестиции
11.03.2018

Проучване на БТПП за нагласите на бизнеса за сътрудничество с чуждестранни партньори

EU-Additional-Funding

EU-Additional-FundingСпоред проучване на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/, над 76% от българските компании търсят икономическо сътрудничество с чуждестранни партньори. Основен мотив е увеличаване на износа на произвежданите стоки. В същото време, за внос на стоки търсят партньор 36% от фирмите; 28% се нуждаят от партньор за съвместна инвестиция в България, а 12% търсят контакти за реализиране на инвестиции в чужбина.

Най-предпочитана дестинация за бизнес контакти и пътувания е Китай – от 54% от анкетираните. Втора е Германия и е най-предпочитана в рамките на ЕС. Следващите привлекателни партньорства са с Италия, Сърбия, Румъния, Македония и Русия.

Погледнато откъм сектори, пътуващите за контакти в чужбина най-често са за сектор машиностроене – 40%. Следващите по активност сектори са производства на храни и напитки, текстил и облекло, и електроника.

Анкетираните най-често споделят, че не познават достатъчно добре условията за бизнес и търговия в страните, с които искат да имат бизнес отношения.  Напомняме ви, че БТПП организира практически обучения за спецификата на търговията с държави по цял свят и има опит в изграждането на устойчиви бизнес взаимоотношения. Всички предстоящи бизнес събития, които БТПП да организира, може да следите тук http://www.bcci.bg/seminars.html и тук http://www.bcci.bg/payment_bcci/

 

За растящия интерес към износ към външни пазари говорят и предварителните данни на НСИ, за 2017 г. През миналата година общо за трети страни и ЕС са изнесени стоки за 52 233.0 млн. лв. В сравнение с предходната година това е увеличение в износа с 10.7%. Очаква се възходящата тенденция да се запази и през 2018 г. предвид подобряващото се общо представяне на европейската икономика и растящата глобална търговия.

 

 

X