Нова онлайн бизнес мрежа обединява българите на световно ниво
04.07.2018
Предстоящи събития в София през юли
04.07.2018

Новини за градската среда в София

 

 

На 23-ти юни в София отвори врати интерактивен детски технологичен център от нов тип. В него деца от различни възрасти могат да учат за различните области в науката чрез игра и провеждане на експерименти. Мястото се казва “ТехноМаджикЛенд” и се помещава в Sofia Tech Park, в сграда Експериментариум.

Съоръжението е на площ от 1 300 км. метра и предлага близо 40 интерактивни и познавателни експеримента от областта на природните науки, математиката и информационните технологии – така наречените STEM области. Освен това, “ТехноМеджикЛенд” разполага с демонстрационно пространство и лаборатории за работилници и събития в областта на науката и технологиите.

Мястото е подходящо за индивидуални и групови посещения, повечето експонати са достъпни за хора с увреждания, а разясненията към съоръженията са на български и на английски език.

“ТехноМеджикЛенд” е подходящ за деца над 7-годишна възраст и приема гости всеки ден, без понеделник. Повече ще намерите в сайта www.TechnoMagicLand.com

План за 15 нови спирки на метрото в Столицата е в етап обществено обсъждане преди да мине към процедура по гласуване от Общинския съвет. Новите станции ще бъдат част от разширяването на третия лъч на софийското метро и ще бъдат в кварталите: Люлин – между втори и трети микрорайон, Младост – посока Симеоновски лифт, Студентски град – до Национална спортна академия, както и метростанция в квартал “Слатина”.

С финансиране от програма “Култура” на Столична община е създадено ново мобилно приложение, което служи като виртуален гид за културни събития, исторически забележителности и туристически маршрути в София. Приложението предлага най-близките точки за посещение спрямо моментната локация и списък с музеи, галерии, църкви, пешеходни маршрути, места за хранене с традиционна кухня, събития /включително театър, балет, опера и концерти/ и др. Приложeнието се казва Sofia CulTour и е разработено от Бейс Системс ООД – създатели на платформата „Заслушай се!“, която предлага превод в реално време на езика на глухонемите.

 

“Зелената зона” за паркиране в София ще бъде разширена от есента. Очаква се в зоната за платено паркиране да бъдат включени горната част на квартал „Лозенец”, част от „Красно село” – между булевардите „И. Гешов”, „П. Славейков”, „Тотлебен” и „Г. Софийски”, част от район „Възраждане” – между булевардите „К. Величков”, „Сливница”, „Ал. Стамболийски” и улиците „Д. Петков” и „Опълченска”, и в район „Оборище” – между булевардите „Христо и Евлоги Георгиеви”, „Ситняково”, „Д. Николаев” и ул. „Черковна”. От Столичния общински съвет предлагат автомобилите с винетни стикери да ползват намаления, а самите стикери да се издават за двугодишен период, вместо за настоящите 12 месеца. Електромобилите ще продължат да паркират безплатно в „синя” и в „зелена” зона.

X