campus-x-in-Sofia
Телерик създават най-големия частен инкубатор на технологични компании и талант в Югоизточна Европа
06.06.2018
Automotive-Expo-Bulgaria
София ще бъде домакин на свое собствено автомобилно изложение
07.06.2018

Новини от градската среда в София

 

Летище София оборудва кътове за игри за най-малките пътници. Залите за забавление са разположени на двата терминала след проверката за сигурност и са подходящи за деца на възраст от 2 до 7 години. На част от изходите на Терминал 2 летището отвори и кътове за гледане на игрални филми за пътниците, които изчакват излитането на полета им.

През април летище София отбеляза нов ръст от 7.6% в сравнение със същия месец през изминалата година. Увеличение има във всички индикатори – пътникопоток, брой полети и количество превозени товари.

***

В София се проведе първия у нас турнир по конен спорт в градска среда. Състезанието по прескачане на препятствия „Купа София“ беше с отворен достъп за публиката и се проведе на голямата поляна в Южния парк. Събитието беше организирано от конна база НИЕСА и се проведе под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова. В турнира участваха състезатели на възраст от 9 до 60 години, както и и 20-те най-призови състезатели на България.

***

От фондация „Клийнтех България“ – първата мрежа за чисти технологии в България – обявиха, че през юни в София ще заработи първата инсталация на електрически колела за публично ползване. Инициативата е част от проекта „Sofia Urban Challenge“ за по-малко коли на Витоша и по-здравословен живот и чист въздух за София. Стоянката на колелата ще е позиционирана пред Националния Исторически музей и от електрическите велосипеди ще могат да се възползват всички жители и гости на столицата.

***

Започна кандидатстването с проекти за подобряване на междублоковите пространства по Програма „Зелена София“ на Столична община. Програмата е насочена към обновяването на междублоковите пространства – общинска собственост, с активното участие на гражданите, което създава възможност за озеленяване и изграждане на прилежащите към блоковете зелени площи, подмяна или ремонт на елементите на парковото обзавеждане, създаване на зони за отдих. Размерът на средствата за финансиране на проекти за 2018 година е 500 000 лева и с проекти могат да кандидатстват всички етажни собствености, сдружения на собственици, юридически лица с нестопанска цел. На одобрените проекти Столичната община ще предостави безвъзмездно дървесна и храстова растителност, цветя, тревна смеска, паркова мебел,  материали за ремонт (пясък, плодна пръст, бетонови плочи, боя и др.) и инструменти и машини. Срокът за кандидатстване е до 18 юни 2018 г. Пълна информация за проекта и документи за кандидатстване са поместени в сайта на Столична община тук.

X