Може да кандидатствате за поемане на разноските за участие във Vienna Fintech Week
03.10.2018
Кандидатствайте за “Мениджър за един ден” в СОАПИ като Началник отдел “Инвестиционен анализ” или Главен изпълнителен директор
03.10.2018

Новини от градската среда в София

 

Столичната община стартира есенна кампания за събиране на текстил от домакинствата

Кампанията е под надслов „Време е за детокс на гардероба“ и цели да намали текстила в смесения битов отпадък, както и отново да напомни за значението на разделното събиране на текстила за околната среда, в това число и за качеството на въздуха.

Кампанията започна по график през септември с мобилни пунктове и ще приключи на 25 ноември с модното събитие Green Fashion Days, в което ще бъде представена специално разработена дизайнерска колекция от дрехи, създадени изцяло от събрания в рамките на кампанията стар текстил.

Локации на стационарните пунктове:

  • Южен парк – на входа откъм бул. „Витоша“ и на входа откъм ул. „Нишава“
  • „Борисова градина“ – на централната алея, водеща към Лятната сцена
  • Паркингът пред Столичния инспекторат – ул. „Париж“ 5.

Проектът е пилотен и само за първата седмица след старта му са събрани над 2 тона отпадъци. В момента в София разделно се събират 12 потока отпадъци, като сред тях са хартия, пластмаса, стъкло, метал, зелени и био отпадъци и др.

Информация къде и как да изхвърляте разделно, включително електрически уреди, токсични отпадъци, коледни елхи и др. може да намерите в сайта на Столична община тук.

 

Отвори врати Софийска младежка лаборатория за иновации

В края на септември в София отвори врати Софийската младежка лаборатория за иновации. Създадена е по проекта „Отключване потенциала за бизнес и социални иновации в Дунавския регион чрез повишаване знанията и уменията на младите хора – Умения за новите поколения“, който се изпълнява от Дирекция „Европейски програми и проекти“ на Столична община и Асоциацията за развитие на София.

Основната цел е Столична община да подкрепи, насърчи и развие предприемаческите и дигитални умения сред младите хора (на възраст от 15 до 29 г.) в София. Проектът подкрепя изпълнението на Стратегията за интелигентна специализация на София. Лабораторията ще бъде и дигитална читалня, тъй като проектът се изпълнява в партньорство със Столичната библиотека.

Водещ партньор на проекта е община Будапеща, а останалите партньори са: фондация ПРИЗМА (Словения), община Марибор, НОВА (Австрия), Акценте (Австрия), Асоциация за развитие на Клуж (Румъния), Иновационен център ДЕКС (Чехия), Институт Михайло Пупин (Сърбия), община Савски Венац (Сърбия), Регионална Северозападна Агенция (Румъния). Асоциирани партньори са община Белград (Сърбия), община Грац (Австрия) и университетът Корвиус – Будапеща (Унгария).

X