Ernst & Young нарежда България на 29-то място по брой привлечени ПЧИ
08.09.2018
Puzl CowOrKing обявиха намерението си да отворят пространства и в други страни от Централна и Източна Европа
08.09.2018

Нова асоциация обединява финтех компаниите в България

 

Финтех секторът в България вече има своя асоциация, която много бързо развива мрежата си от партньори и членове. Българската Финтек Асоциация цели да обедини всички заинтересовани страни в индустрията у нас и да развива сектора.

Асоциацията е основана в началото на годината от изтъкнати професионалисти в сферата, които желаят да установят стабилна мрежа от финтех компании със сходни разбирания. Основатели са Пейнетикс – платежна институция с лиценз за електронни пари предлагаща услуги свързани с acquiring и issuing, Пенков, Марков и партньор – една от водещите адвокатски кантори в България и Калоян Рачев от Вангавис, иновативна компания с богата експертиза във финтех индустрията. Председател на Асоциацията е Валери Вълчев – сериен предприемач и инвеститор, който посвещава последните няколко години на създаването на финтех стартъпи, способни да се конкурират в световен мащаб. Гергана Стоичкова е отговорна за ежедневното управление на Асоциацията.

В България, думата Финтех набира популярност с появата на множество иновативни компании в сферата на разплащанията, финансовите услуги, сигурността. Според доклад на Уникредит, България е първа в ЦИЕ по брой финтех компании. Докато много от финтех компаниите се стремят да предоставят алтернатива на банковите услуги, банките проявяват все по-голям интерес към финтех решенията и непрекъснато търсят начини за имплементиране на финансови иновации в своите структури. Интерес в тази област се демонстрира от всички страни: от инвеститори, финансови институции, регулатори, правителствени органи.

Мисията на Българската Финтех Асоциация е да създаде платформа събираща всички страни в България с интерес към финансовите технологии и да осигури основа за комуникация, предаване на знания и обмен на идеи. Българската Финтех Асоциация се стреми да се превърне в лицето на финтех индустрията в България и да представлява споделените ценности на своите членове пред регулатори, инвеститори, финансови институции, чуждестранни организации, партньори и други.

Сред основните цели на Асоциацията са утвърждаването на България като финтех център в региона, стимулиране на предприемачеството в сферата на финансовите технологии и дигиталните иновации, подпомагане интегрирането на финансови технологии в традиционната финансова индустрия и повишаване обществената информираност за този сектор и най-забележителните нововъведения в него.

Асоциацията ще организира откриващо събитие през есента, отворено за всички, които биха искали да научат повече за бъдещите й планове или имат интерес да се присъединят като членове. Българската Финтех Асоциация планира да организира и регулярни събития, да издава доклад за развитието на индустрията, както и да представлява сектора на събития в страната и Европа. Асоциацията активно работи посока изграждане на нови партньорства и разрастване на мрежата си от контакти. Сред партньорите на Асоциацията са Emerging Payments Association – мрежа на водещите разплащателни компании в Европа, LendIt Fintech – една от водещите Финтех конференции, провеждана в Англия, MENA Fintech Association и други.

Наскоро, в Борда на Директорите на Българската Финтех Асоциация се присъединиха някои от водещите финтех компании в България: ePay, Paysera, Iuvo и Klear. Заедно, компаниите искат да работят върху развитието на сектора и установяването на силна финтех общност. В Асоциацията ще се включат още Пощенска Банка – като първата банка член, Cash Wave, ReLoyalty и Mastercard.

Българската Финтех Асоциация приветства кандидатури от всеки свързан с финансови технологии бизнес в България. Условията за по-малките компании са преференциални, за да може всяка фирма – независимо от своя размер,  да се възползва от преимуществата на тази мрежа.

Допълнителна информация може да бъде получена на www.fintechbulgaria.org.

За контакти: Гергана Стоичкова, gergana@fintechbulgaria.org

X