Няколко сделки за придобивания на български компании
11.03.2018
BioSeek – българският Google за биотехнологични проучвания стартира демо
11.03.2018

Над 80% от автомобилните компании в България планират да се разраснат допълнително

Делът на автомобилния сектор в България към БВП е 3,6% и през последните 10 години се е увеличил над 4 пъти, сочи второто проучване на автомобилната индустрия в България, проведено съвместно от Automotive Cluster Bulgaria, Colliers и PwC. Автомобилните компании вече в страната са над 130 и са работодател на повече от 37 000 души.

 

Основни акценти в доклада:

  • 70% от инвеститорите очакват ръст на приходите през 2018 г.
  • 55% от работодателите в автомобилния сектор планират да увеличат броя на наетите лица
  • 68% от автомобилните компании планират да увеличат инвестициите си в оборудване
  • Инвеститорите проявяват готовност за разширяване на своите компании не само в рамките на настоящата си локация (53%), но и на други места в България (32%).
  • Над 10% от фирмите, участвали в проучването, притежават повече от един завод на територията на страната, а над 80% планират да се разширят допълнително
  • Общият приход, генериран от автомобилната индустрия през 2016 г., е близо 2,5 милиарда евро
  • Над 50% от фирмите имат повече от 250 служители, а една трета – над 1000

Автомобилните компании се намират във всички региони на страната, с по-висока концентрация в Южна България. Компаниите, работещи на територията на страната, произвеждат компоненти за добре познати международни автомобилни марки – 90% от всички сензори на въздушните възглавници за европейските производители се произвеждат у нас и България произвежда компоненти за всички най-големи световни производители, включително Tesla. За по-нататъшно укрепване на растежа, мениджърите на фирмите планират да инвестират в разработването и внедряването на нови проекти и продукти, водещи до технологични иновации. Понастоящем над 40% от фирмите, участвали в проучването, извършват дейности в областта на научноизследователската и развойната дейност, свързани със системния и приложния софтуер, автоматизация на производството, намаляване на теглото на произведените компоненти, намаляване на вредните емисиите и други.Сред центровете за научноизследователска и развойна дейност в България са американският „Visteon“ и „Sensata Technologies“, както и немският „Behr-Hella Thermocontrol“ (BHTC).

Автомобилните компании планират да установят пряка връзка с университетските кариерни центрове, както и да участват в дуално обучение, за да осигурят подготвени кадри за нуждите на растящия сектор. Основните предизвикателства пред автомобилната индустрия според респондентите са бюрокрацията, инфраструктурата, правната система и дисбалансът между търсенето и предлагането на пазара на труда.

Пълните резултати от проучването, прогнози и интервюта с водещи мениджъри в сектора са публикувани на уебсайта на Colliers.

 

 

X