Много компании, особено в сферата на ИКТ, вече отвориха центрове за научно-изследователска и развойна дейност в София. Градът непрекъснато разширява своето бизнес портфолио благодарение на младото си и образовано население и на атрактивните си икономически условия. Градът е идентифицирал няколко ключови индустрии, както развиващи се, така и сектори с доказани традиции и потенциал. Вижте кои са те и защо избрахме точно тях:

Биотехнологии

Компаниите, ангажирани с научна и развойна дейност в областта на здравеопазването и фармацията, са един от най-бързо развиващите се сектори на българската икономика. В допълнение, българската фармацевтична индустрия има традиции в производството на генерични продукти, GMP сертифицирани. В последните години, освен нарастване на производствения капацитет и въвеждане на нови производствени технологии, значителен дял заемат дейностите, свързани с клиничните изследвания, които нарастнаха до индустрия с над 400 млн. лева оборот годишно. След 2015 г. се наблюдава и значителен ръст в консултантските дейности, свързани с фармакоикономика и оценка на здравните технологии.

Сравнително по-ниските оперативни разходи, компетентният и опитен медицински персонал, улесненият достъп до подбор на пациенти и разработените механизми за трансфер на технологии и ноу-хау са едни от факторите, които допринасят за растежа в сектора на клиничните изследвания. Високото ниво на дигитални умения и развиващата се старт-ъп еко система превръщат София в интересно място за стартиращи фирми с технологично-медицинска насоченост и био-фармацевтична развойна дейност. Вниманието върху биотехнологичния и фармацевтичния сектор, както научния и развоен потенциал и иновациите, свързани с него, ще се увеличава все повече през следващите години поради демографските и икономически предизвикателства в Европа.

Търговия

С 406 660 м² търговски центрове, София е разработен ритейл пазар, който се очаква да се разраства със стабилни темпове през следващите няколко години.

Очертават се две тенденции, на които трябва да се обърне внимание, а именно  нарастването дела на нехранителните стоки и електронната търговия.

През 2015 г., 25% от жителите на Югозападна България (регионът, който включва София) са пазарували онлайн. Това са почти половин милион души.

Близо 90% от поръчките са направени към онлайн ритейлъри, базирани в България , като около 70% от поръчките са били за дрехи и спортни стоки.

Очаква се 70% от българите да имат достъп до интернет до 2019 г. и онлайн търговията да се увеличи до 3.4 милиона потребители до 2021 г.

Отсъствието на основни играчи на пазара на електронната търговия като Amazon, заедно с развитите навици за електронна търговия и очаквания за доставка на същия или следващия ден, превръщат София в подходящо място за тестване на нови бизнес модели в онлайн търговията. Междувременно, слабото използване на онлайн банкирането и наложените плащания (60-70% от транзакциите за 2015 г.) могат да представляват заплаха за развитието на сектора.

Развитие на градска среда

София е една от най-зелените столици на Европа – съотношението на дърветата към хората е едно от най-високите на континента.

Градът разполага с просторна система за обществен транспорт и е изненадващо компактен за своето население от 1.3 милиона души.

След период на интензивно развитие на инфраструктурата, включващ изграждането на 40 км метро линии за обслужването на 350 000 пътници дневно, акцентът се измества към изпълнение на цялостни решения за градска среда, които да отговарят на специфичните проблеми като замърсяване на въздуха, енергийна ефективност и управление на отпадъците и водите.

Информационни технологии

С амбицията да се превърне в регионален ИКТ център, София е дом на над 25 000 ИТ специалисти и може да се похвали с една от най-високите средни интернет скорости в Европа.

Градът привлича глобални ИТ и научно-изследователски лидери като SAP, HP, VMware, IBM, CISCO, като вече  работят големи научно-изследователски центрове в София, които назначават, обучават и развиват хиляди висококвалифицирани професионалнисти.

Градът набира популярност като старт-ъп дестинация с развита старт-ъп екосистема.

Бизнес услуги

София е глобално доказан и атрактивен BPO център с професионалисти, работещи на повече от 25 различни езика.

Новият фокус на града е да се премине към аутсорсване на бизнес процеси към аутсорстваме на бизнес решения. Тази промяна ще стане възможна благодарение на  висококвалифицирани таланти, които работят тук – около 50% от населението на града е с висше образование – това насочва вниманието към иновации и високи постижения.

Високоефективни производства

София има големи традиции в производството като главният фокус на столицата е установяване на продукции с висока добавена стойност и въвеждането на кибер-физически системи, автоматизация и обмен на данни в производствените технологии.

Конкурентните цени на недвижимите имоти, разходите за труд и енергия, както и благоприятната данъчна основа за бизнеса и разнообразния избор от трудова сила, правят инвестирането „на зелено“ атрактивен вариант.

Освен това, много български производители търсят партньорства с чуждестранни компании и предлагат предимствата от познаването на пазара и установена логистика.

Туризъм

Броят на посетителите на София нарастна с 8% през 2016 г. като тенденцията на повишаване продължава с обявяването на директни полети до дестинации в Европа и извън нея от няколко самолетни компании.

Разнообразните културни атракции, оживеният градски живот през лятото и богатата фестивална и културна програма през цялата година превръщат София във все по-разпознаваема туристическа дестинация.

Няколко световно известни хотелски вериги се очаква да отворят врати в София през 2017 г. за първи път, което ще увеличи броя на 5-звездните стаи в града с около 200.

В НДК, най-големия конгресен център в града, в момента тече основен ремонт в подготовка за Българското председателство на ЕС през 2018 г.

Смарт Сити

С високото ниво на дигитализация, София е чудесно място за научно-изследователска дейност в областта на интелигентните градски решения. Тези решения подобряват качеството на живот на гражданите, чрез предоставяне на възможност градът да използва технологии, информация и бази от големи данни, за да подобри планирането, инфраструктурата и услугите във всички области.

Областите на развитие са електронното управление и градските услуги, градската мобилност, енергийната ефективност, управлението на водите и отпадъците и др.

Креативни индустрии

София е в центъра на креативните индустрии в България:  58% от българите, които работят в сектора живеят в София.

Около 7% от всички заети в София работят в сектора за креативни индустрии, който включва реклама, архитектура, занаяти, дизайн, кино, интерактивни развлечения, видео игри и др.

Броят на наетите в сектора продължава да се увеличава.

X