Homemade-Green-Sofia
Започва конкурсът Homemade Green Sofia
05.04.2017
Sofia-rating-BB-stable
София запазва кредитния си рейтинг ВВ+ и е с оценка за стабилна перспектива
05.04.2017

iHELP – приложението, което спасява човешки живот

iHELP-app-spasiava-jivot

iHELP-app-spasiava-jivotВсеки ден попадаме на нови мобилни приложения, които забавляват, информират или улесняват ежедневието. iHELP прави повече от това, защото освен да даде решение в трудна ситуация, апът може да спаси живот. Става дума за софтуер, който създава мрежа за взаимопомощ и обединява семейства, приятели, професионални спасители, лекари, пожарникари и най-вече обикновени хора, които имат познания за оказване на лекарска помощ или имат желанието да имат тези умения и да са готови да помагат на хора в нужда.

Проектът iHELP Bulgaria се ръководи от Христо Христов, който научава за приложението по време на стартъп изложение във Великобритания през 2013 г. След шест месеца преговори със словенски предприемач и автор на идеята, Христов получава възможност да развива iHELP и у нас. Ако има софтуера инсталиран на телефона си, нуждаещият се от помощ може мигновено да подаде сигнал към системата 112 (а в другите държави и към 911 или 999), а също и с един клик в приложението да алармира своето семейство и приятели, както и хората в мрежата на iHELP. Всички с това приложение в радиус от 500 м., които имат нужните познания за оказване на първа помощ, получават SOS аларма, че някой в близост до тях се нужда е от помощ. Решението дали ще се отзоват е изцяло тяхно. iHELP дава възможност да алармираме не само за себе си, но и за друг човек, който е в беда. Програмата подава кратки инструкции за животоспасяващи действия до идването на медицински екип. Може да локализира и местонахождението на най-близкия дефибрилатор.

Целта е хората да могат да си оказват моментална долекарска помощ не като изместват функциите на спешния телефон 112 и Бърза помощ, а като съхраняват живота в минутите, докато сигналът бъде обработен и пристигне линейка. “За съжаление ресурсът на държавата не е достатъчен и не са малко случаите, в които линейките се забавят с повече от 20 минути. Човек без пулс и дишане след третата минута започва до умира, до 7-8 не е сред живите. Целта ни е до третата минута да може да се отзове доброволец-спасител, който да се опита да съхрани живота на пострадалия, докато пристигне екипът на спешна помощ.”, казва Христов.

За три години от 2013 г. досега Христо успява да създаде мрежа от доброволци и да обучи над 900 деца да оказват първа помощ. Христо Христов е инженер по образование, но предприемач по професия. На 29 години е и е в списъка на новите ,,40 до 40‘‘ на Дарик радио. Посвещава се на проекти, които подобряват средата на живот в България – организира доброволци, обучава деца. Така стига и до създаването на системата за взаимопомощ iHELP в България.

Община Габрово е първата у нас, която внедрява проекта и осигурява iHELP на всички нейни жители. iHELP успешно развива мрежа и в Германия, Словения и Хърватска.

Повече за приложението и за иновативните идеи на iHELP Bulgaria можете да видите в интервюто на Христо Христов по Bloomberg TV Bulgaria както и в основния сайт на приложението.

.

X