Puzl CowOrKing обявиха намерението си да отворят пространства и в други страни от Централна и Източна Европа
08.09.2018
Покана за участие в двудневния InnoTech Summit | Destination Nordics
08.09.2018

Две големи софтуерни компании отварят развойни центрове в София

 

Image source: Acronis

Acronis встъпват на българския пазар с придобиването на T-Soft

Основаната в Сингапур Acronis, международен лидер в кибер сигурността и предлагането на хибридни клауд решения, установява операции в София с придобиването на българската T-Soft. Двете компании имат успешно сътрудничество по проекти от 2012 г. насам и това мотивира ръководството на Acronis да проучат по-задълбочено възможностите за инвестиция в собствено звено на компанията в София.

Амбицията на Acronis е постепенно да създаде един от най-големите инженерни офиси в технологичния сектор у нас. Компанията стартира с 25-те специалиста от екипа на придобитата T-Soft и планира разрастване до 300 човека в следващите три години. Предвидената инвестиция е от 43 милиона евро за разработването на ключов за компанията R&D център в Европа с дейности, изцяло фокусирани върху кибер сигурността. Компанията вече има обявени 20 позиции, за които набира квалифициран персонал в София.

Защо София

Установяването на R&D център в София е част от амбицията на Acronis да развие стабилни позиции в Европа. След 3-годишно проучване на държави от региона, сред които Полша, Румъния, Сърбия и др., екипът на Acronis се спира на България заради досегашното си успешно партньорство с T-Soft, наличието на квалифицирани кадри, както и членството на страната ни в Европейският съюз.

Щастливи сме, че екипът на отдел “Инвестиционен анализ” към Столична агенция за инвестиции беше партньор в процеса на установяване на развойния център на Acronis в София. Столичната T-Soft ни потърси за съдействие още в процеса на преговори за придобиване на компанията. До финалното установяване на Acronis в София сме предоставили следните услуги:

  • Представихме пред мениджърския екип на Acronis инвестиционните възможности и бизнес климата в София, процедурите по регистриране на компания, по откриване на банкова сметка с чуждестранен паспорт и др.
  • Оказахме подкрепа с установяването на ключови контакти в различни сфери, които да осигурят успешния старт на разрастването на звеното в София
  • Представихме пред служителите на Acronis презентация за условията за работа и живот в България и София, какви са условията за живот на експати, техните семейства, условията за майчинство и отглеждане на деца, национални регулации за полагане на извънреден труд, назначаване на служители от трети страни и др.

„Acronis се нуждае от повече инженери за разработването на иновативни технологии, които да удовлетворяват нарастващата нужда от кибернетична защита. Увеличаваме присъствието си в Европа като част от стратегията ни за растеж на континента и София беше логична стъпка за нас. Тук вече имахме местен партньор с отлични инженери. Ще продължим да развиваме успешната работа на екипа тук, за да разширим научноизследователската ни и развойната дейност в Европа. Тук е чудесно място за достъп до многото талантливи инженери в Европа.“, казва Сергей Белосов, основател и главен изпълнителен директор на Acronis в официалното прессъобщение на компанията.

Acronis в София ще продължи да бъде управлявана от досегашния изпълнителен директор на придобитата T-Soft Пламен Тошев. Днес Acronis има над 5 млн. потребители и 500 000 корпоративни клиенти в над 150 държави. Япония, германоезичните страни и САЩ са най-големи пазари за продуктите и услугите на компанията.

 

****  

Image source: Devexperts

 

Devexperts също открива развоен център в София

В края на август базираната в Мюнхен компания за финансов софтуер Devexperts също обяви откриване на свой развоен център в София. Компанията планира да сформира екип от 80 души в следващите две години, като вече е наела един етаж от Vertigo Business Towers в столицата.

Компанията работи върху софтуерни решения в областта на капиталовите пазари. Клиенти на продуктите й са банки, стокови борси, борси за криптовалути, брокери и компании за управление на финансови активи. Devexperts има офиси в Мюнхен, Анталия и Порто, а за новия развоен център България е била в конкуренция с Унгария и Чехия. София е била е избрана заради многото квалифицирани софтуерни специалисти, по-добрите условия за бизнеса и отличната технологична инфраструктура.

Devexperts ще назначат екип специалисти по свръхбързи алгоритми за търговия, обработка на масиви от данни, добавена реалност и изкуствен интелект. Компанията планира да инвестира и в образователни програми в местните университети и в създаване на стажантски програми.

Devexperts е основана през 2002 г. и има над 400 служители глобално. Компанията има големи звена в Чикаго, Ню Йорк, Лондон, Токио, Истанбул и Шанхай. Екипите й разработват платформи за онлайн търговия, инструменти за управление на риска и за обработка и анализ на данни в реално време, а също и AI чат ботове за брокери и инвестиционни мениджъри. Devexperts предоставя 24х7х365 поддръжка и мониторинг за продуктите и услугите, които предоставя на клиентите си по цял свят.

X