Poligrafia-office-center-Sofia
Полиграфия офис център беше официално открит на специална церемония
07.06.2018
ЕК подобри очакванията си за икономиката на България
07.06.2018

България заема трето място в FinTech в Централна и Източна Европа

Sofia-Third-in-FinTech-CEE

България е на трето място по брой на финтех компаниите в Централна и Източна Европа, показва анализ на UniCredit за дигитализацията и финтех компаниите в ЦИЕ. Първо място заема Русия, следвана от Турция. Според доклада компанията, получила най-голямо финансиране в размер на 25 млн. евро, се намира в България и е от сферата на управлението на риска.

В момента ЦИЕ е дом на повече от 600 компании във финтех индустрията, сочат данните от доклада. Повече от половината от тях работят в сферата на транзакциите и разплащанията или във финансирането. Други 12% са ангажирани с инвестиции и управление на активи, каквито са платформите за търговия, личен финансов анализ и др. Останалите покриват широк спектър от дейности, включително криптовалути, проследяване на разходите, застраховане, управление на риска и предотвратяване на измами.

В Топ 5 на финтех дестинациите в ЦИЕ България е следвана от Чехия и Румъния. Според анализа, доброто проникване на мобилни и онлайн услуги, демографските тенденции и бързото развитие на цифровите услуги са превърнали региона в благоприятна среда за извличане на максимална полза от цифровото банкиране. Регионът в Централна и Източна Европа е идеално тестово поле за нови цифрови и технологични решения поради факта, че бързо възприема нови идеи и практики, а използването на интернет и мобилни технологии е на същото ниво като това в страните от Западна Европа. Друга положителна предпоставка е фактът, че използването на мобилни услуги надхвърля 100% (т.е. има повече от един абонамент на човек), а проникването при интернет услугите надвишава 60% .

Още акценти от доклада са публикувани в уебстраницата на УниКредит Булбанк. 

X