София в две класации за “умни градове”
08.09.2018
България остава в Топ 20 в годишната класация за най-атрактивни аутсорсинг дестинации
08.09.2018

България единадесета в света по дял чуждестранни преки инвестиции „на зелено“ през 2017

 

България е на 11-то място в света по дял чуждестранни преки инвестиции „на зелено“ според последното издание на Greenfield FDI Performance Index 2017. Терминът инвестиция „на зелено“ (greenfield investment) се използва за проекти, при които фирма навлиза и започва дейност на чуждестранен пазар от нулата.

Годишното проучване Greenfield FDI Performance Index се провежда от fDi Intelligence – отдела за анализ на данни на „Файненшъл таймс“, част от който е и списанието fDi Magazine. Индексът включва данни за 92 страни и разглежда съотношението на инвестициите на зелено спрямо размера на икономиката на всяка страна (нейният БВП).

България заема 11-то място в света и пето място сред страните от „Нова Европа“/Emerging Europe с резултат от 5.11 – който показва, че България привлича пет пъти повече инвестиции „на зелено“, отколкото би се очаквало спрямо размера на нейната икономика. Лидерът от миналата година – Сърбия – заема второ място в класацията с 11.60. С най висок показател сред Западноевропейските страни е Люксембург – с 4.38, следват  Ирландия и Финландия. Испания е на 50-то място, а Франция не попада в ТОП 50.

Пълният индекс ще намерите тук.

X