EBAN-European-Business-Angels-Network
300 бизнес ангели на годишния конгрес на EBAN 2018 в София
04.07.2018
Германският холдинг Multivac откри нов завод в Индустриална зона Божурище с инвестиция от 18.8 милиона евро
04.07.2018

България е водеща в Югоизточна Европа по брой на финтех компаниите

balgariya-e-vodeshta-v-yugoiztochna-evropa-po-broy-na-finteh-kompaniite

 

balgariya-e-vodeshta-v-yugoiztochna-evropa-po-broy-na-finteh-kompaniiteSeeNews публикува новия си доклад “Fintech and Innovations 2018” с данни за финтех сегмента в ИТ сектора в Югоизточна Европа. Според доклада, България е на първо място в региона с най-голям брой финтех компании през 2017 г. с общо 70 предприятия, следвана от Словения и Румъния.

 

Ето и някои от основните заключения в доклада:

Въпреки че България е със сравнително ниска пенетрация от 60% на използването на интернет поради застаряващото население, страната ни се класира много по-добре в класацията, отколкото Македония и Босна и Херцеговина. България се нарежда на трето място след Словения и Хърватия, изпреварвайки Сърбия, Румъния, Молдова, Черна гора, Македония, Босна и Херцеговина и Албания. Правителствената подкрепа, която е другият основен стълб за развитието на ИКТ сектора на национално ниво, е оценена у нас като много силна според анализа в доклада.

Докладът посочва България като страната с най-голям потенциал за развитие в региона, като посочва, че финтех пазара e все още три пъти по-малък, отколкото в Словения и Румъния, но има най-голям брой компании в този сегмент от сектора и е най-добрата среда в региона за стартиращи компании. Съчетанието от тези два фактора очертават тенденция за предстоящ бърз растеж.

Общият обем на финтех пазара в четирите държави-членки на ЕС в региона – България, Румъния, Словения и Хърватия, се оценява на 371 млн. евро през 2017 г. Въпреки че все още представлява много скромна част от ИТ сектора във всички страни от Югоизточна Европа, това е най-динамичният сегмент и расте с най-високите годишни темпове, значително изпреварвайки растежа на ИТ сектора като цяло. Платежните транзакции и управление на финансите са двата най-силно застъпени сегмента в региона на Югоизточна Европа.

Анализът на SeeNews се базира на проучване на УниКредит Груп с данни от 2018 г, на десетото издание на “Глобалния иновационен индекс” за 2017 и на данни на Международния съюз по телекомуникации в доклада “Измерване на информационното общество 2017”. Подробни данни за България и другите страни в региона на Югоизточна Европа са достъпни тук

 

X