Coca-Cola България планира инвестиция от 20 милиона евро в предприятието си край София
11.01.2018
Sofix-Stock-Exchange
Какво очакваме на българския капиталов пазар през 2018
11.01.2018

74% от шведските компании в България планират разширение на дейността си в следващите 3 години

Swedish-Companies-Plan-Expansion

Swedish-Companies-Plan-ExpansionНа среща между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев, посланика на Кралство Швеция Луиз Бергхолм и изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия Мариета Захариева бяха изнесени данни от проучване за бизнес климата в България, проведено в Кралство Швеция. Според проучването 74% от шведските компании в България планират да разширят дейността си в следващите 3 години.

Според представените данни, 94% от шведските компании у нас смятат да запазят или да разширят дейността си, 30% вече имат производство у нас, а сред фирмите, които нямат производствена дейност – 30% смятат да установят такава в следващите три години. Като основни предимства на България като инвестиционна дестинация инвеститорите намират членството ни в ЕС, ниските оперативни, данъчни и други разходи, добрата инфраструктурна свързаност и удобното географско разположение.

Според изнесените от министерството данни, шведските инвестиции в България са близо 200 млн. евро и дават 8 500 работни места предимно в секторите телекомуникации, електроника и електротехника, производство на машини и съоръжения и търговия. Добър потенциал има и за българския бизнес на пазара в Швеция. През 2017 г. двустранният стокообмен е нарастнал с 20%. Възможности дават сектори като химическа и фармацевтична промишленост, текстил, машини, оборудване и мебелно производство, услуги в областта на компютърните технологии и др.

X