Round-table-Investment-Promotion-Agencies-2018
БАИ организира кръгла маса „Инвестиционните агенции: силата на иновативна Европа!“ с ръководителите на агенциите за инвестиции от ЕС и Западните Балкани в София
04.07.2018
EBAN-European-Business-Angels-Network
300 бизнес ангели на годишния конгрес на EBAN 2018 в София
04.07.2018

30 отбора от 9 балкански държави участваха в първия Балкански Хакатон

Balkan-Hackathon-Sofia-2018
Balkan-Hackathon-Sofia-2018

Image source: http://sofia-da.eu

Приключи първият Балкански хакатон “Преодоляване на дигиталните граници на Балканите”, организиран от Представителството на ЕК в България, Столичната община и Асоциацията за развитие на София, Държавната агенция “Електронно управление”, София Тех Парк и Webit. От 30-те отбора от 9 държави, които се включиха в 24-часовото състезание по кодиране, 24 успяха да създадат демо версия и минимален жизнеспособен продукт и да се представят пред журито.

Девет отбора достигнаха до финал. Отбор “Етириал” от Косово разработи мобилно приложение за “умно семейство” – за разпределение на задачите и напомняне на задълженията на всеки, за пазаруване, за плащане на сметки и семейно бюджетиране. Отбор “Суифт” от Македония изработи виртуален административен асистент – приложение, базирано на месинджър, за комуникация с местните власти: гражданите могат да задават въпроси и получават отговори чрез изкуствен интелект. До финал достигнаха два ученически отбора от ТУЕС: “Инфинити +1” и “Хъшовете”. “Хъшовете” разработиха демо на устройство, свързано с компютър, което позволява ползването на гласов асистент за хора с нарушено зрение. “Инфинити +1” се опитаха да направят изкуствения интелект достъпен за всеки ползвател чрез приложение за систематизиране и резюмиране на текстови файлове и образи. “Уаканда Форевър” от България направиха модел на онлайн университет. Друг български отбор – “Споко” – разработи демо на гласов асистент “Ана” на български език по модела на “Алекса” и “Гугъл Хоум”, гласово обучена за 24 часа да чете новини и включва и изключва домакински уреди.

Голямата награда – 5000 евро, осигурени от А1, и участие в Европейската седмица на кодирането в Брюксел по покана на еврокомисаря Мария Габриел, беше присъдена на българския отбор “БуквАР” за приложение за добавена реалност към учебници. Отборът получи и специална награда от 500 евро от Министерството на образованието и науката.

На второ място се класира друг български отбор – “ХРNСТО”, с геймифицирано приложение за монетизация на добри дела: ако кръводаряваш, засаждаш дървета или правиш друго обществено полезно дело, печелиш виртуална валута, която се осребрява чрез достъп до общински услуги като паркиране, вход за музеи и концерти. Наградата е на стойност 2500 евро.

На трето място се класира отбор от Сърбия – “Болкан Рикънект”, с интернет платформа за електронна търговия за продуктите на занаятчии от Балканите. Те получиха 1500 евро. Паричните награди за второ и трето място са осигурени от Столичната община (Асоциацията за развитие на София).

Бяха раздадени и няколко специални награди. Зелена София награди с 500 евро отбор “Уейст Хейт Мап” от Македония за приложение за докладване на нерегламентирано изхвърляне на боклук. Наградата на Асоциацията за развитие на София – стипендия за обучение в новата Иновационна софийска лаборатория, акредитирана към СУ “Св. Климент Охридски”, беше дадена на момичешкия отбор “Уинърс” от училище “Баба Тонка” в Русе. Представителството на ЕК покани състезателите от 5 отбора: “Споко”, “Хъшове”, “Уейст Хейт Мап”, “БМПКП” и “ХРNСТО”, да посетят Брюксел и европейските институции през септември.

Хакатонът показа разчупването на границите на Балканите в действие и потвърди, че креативността е най-големият ресурс за развитие на свързаността е.

X