Bosch-IoT-Center-in-Sifua-Bulgaria
Bosch Software Innovations увеличава персонала си в София
18.10.2017
Enery-AES-Bulgaria
AES България разширява своя Център за споделени услуги в София, Coca-Cola планира да премести HR и финансовите си услуги от Германия в България
18.10.2017

Пет български компании в класацията “1000 най-динамични малки и средни предприятия в Европа” на LSE Group

1000-to-enspire-Europe-Bulgaria

1000-to-enspire-Europe-Bulgaria

 

Изданието на Лондонската стокова борса (LSE Group) “1000 компании, които вдъхновяват Европа” за втора поредна година включва 5 български компании. Това са Walltopia, Ел Стомана ООД, Ферт Бул ЕООД, МОСТ ЕНЕРДЖИ АД и Мебели Виденов.

Изданието на LSE Group отбеляза най-бързо развиващите се и най-динамични малки и средни предприятия (МСП) в Европа. Освен че идентифицира 1000 компании, в доклада по традиция се разглеждат подробно и възможностите и предизвикателствата пред МСП и се анализират секторите и тенденциите, които ще оформят бъдещето на европейската икономика. За да бъдат включени в списъка, компаниите трябва да са показали постоянен ръст на приходите в продължение на минимум три години и да са надвишили значително резултатие на конкурентите си за въпросния период. Докладът за 2017 г. е на база финансовите резултати на компаниите за периода 2013-2014-2015 г. и е част от политиките на LSE Group за подкрепа на частните МСП, заради ключовата им роля за бъдещия икономически растеж, иновациите и създаването на работни места в Европа.

Участието на България в доклада

Петте български компании в доклада са от различни сектори. Имат общ резултат от 76% увеличение на работните места за период от две години, а всяка е със среден годишен приход от 25 милиона евро. Три от компаниите са базирани в София – Walltopia, които изграждат съоръжения за катерене в закрити условия, МОСТ ЕНЕРДЖИ АД – лицензиран търговец на електрическа енергия на свободния пазар и Ел Стомана ООД, които произвеждат продукти за минно-обогатителната и металургичната промишленост. Другите компании са старозагорската Ферт Бул ЕООД за български и вносни торове и препарати и ямболският производител на мебели Мебели Виденов. Walltopia са включени с отделен профил, представящ дейността на компанията в страниците на доклада, посветени на сектора Потребителски услуги.

Основни заключения от доклада за 2017

Поглед върху всички 1000 компании в класацията води до следните заключения:

150 фирми попадат в доклада за втора поредна година.

Всички 1000 компании имат комбиниран годишен темп на растеж над 100% през последните три години, което е повече от отбелязания ръст от 71% през миналата година.

Най-силно представеният сектор в доклада е Производство и машиностроене – 20%, подчертано важен сектор за икономиката на Европа.

Топ три сектора с най-голям ръст в годишните приходи – Производство и машиностроене (171%), Храни и напитки (112%) и Технологии (65%).

Малките и средни предприятия продължават да генерират най-много нови работни места –  над 43% за последните две години.

Активно се въвеждат иновации – сред компаниите в тазгодишния доклад има близо 8 000 патента и регистрирани търговски марки, а това е два пъти повече от нововъведения сред фирмите в доклада от 2016 г.

Докладът 1000 компании, които вдъхновяват Европа е изготвен с подкрепата на Асоциацията на финансовите пазари (Association for Financial Markets in EuropeAFME) и на Bureau van Dijk – водещ доставчик на данни за анализ на финансовата ефективност на компаниите в Европа. Пълните данни от анализа и профил на всички компании, както и pdf за изтегляне на доклада, може да намерите на адрес www.1000companies.com.

 

X