Doing-business-opportunities-Sofia
Текущи възможности за финансиране и бизнес оферти
18.10.2017
Sofia-Labour-Force
Благоприятен темп на наемане в последното тримесечие на годината, нарастват разходите на работодателите за труд
18.10.2017

Очакват се допълнителни облекчения за издаване на „Синя карта“

Europe-Map-Sofia-Blue-EU-Card

Europe-Map-Sofia-Blue-EU-Card

Парламентът изготви законови промени, които да облекчат процедурата по издаване на т.нар. „Синя карта на ЕС“, с която специалисти от трети страни получават право на упражняване на труд в България. Основната промяна е, че ще отпадне списъкът с конкретни професии, за които работодателите ще могат да внасят специалисти. Към момента в списъка с професиите, за които се издава синята карта за висококвалифицирана заетост, присъстват 10 професии, а според очакваните промени компаниите ще могат да привличат чуждестранни кадри с подходяща квалификация за всяка професия.

Към момента „Синя карта на ЕС” за висококвалифицирана заетост у нас се издава предимно на IT специалисти. В последните години все по-ясно се усеща недостигът на кадри в туристическия сектор. Специалисти в туристическия бранш за пореден път това лято споделиха, че в крайморските курорти не достигат около 20 000 души персонал. Работодателите спасяваха сезона с привличане на младежи от Украйна и Молдова на тримесечни договори в най-активните седмици на летния сезон.

Улесненията в условията предвиждат още валидността на синята карта да се увеличи на 4 години без да е необходимо подновяване на документа всяка година. Дължимата такса от 400 лева ще бъде намалена на 100 лева, ще бъде намалена и таксата към МВР. Така всички такси, заедно с издаването на пластиката, ще намалеят до 245 лева. Ще отпадне пазарният тест за работодателите и издаването на картата ще се случва в срок от около 40 дни.

Очаква се промените да включват и ускорена процедура по издаване на картата на граждани на трети страни, които през последните 5 години са пребивавали в страната с някаква форма на разрешение за работа.

X