unistart-entrepreneurship-program
Бизнесът дава оценка на образованието в България
04.04.2017
Homemade-Green-Sofia
Започва конкурсът Homemade Green Sofia
05.04.2017

Най-интересното от наградите на БАИТ

bait-awards-2017

bait-awards-2017“Наградите на БАИТ 2016” бяха връчени при изключително силна конкуренция на заявките във всички категории тази година. Мобилни приложения, образователни инициативи и иновативни проекти в сферата на информационните технологии извират както от развити бизнес структури, така и от стартиращи малки екипи и от класните стаи на гимназиите.

Съгласно промяната в регламента за Специалната награда не бяха подавани кандидатури и наградата се връчи по решение на журито чрез вътрешни номинации. Бяха въведени и 2 нови категории: „Значителен корпоративен ИКТ проект“ и категорията Internet of Things (IoT). А за да подкрепи активността на младото поколение, БАИТ реши да разшири досегашната категория „Студентска награда“ – в „Младежка награда“, в която можеха да участват и ученици, които имат създадена собствена разработка или продукт в областта на информационните и комуникационни технологии.

Бърз поглед върху представените идеи неоспоримо показват, че сме част от глобалното вълнение какво е бъдещето, което ни предстои в свят, развиващ се с невероятно бързи темпове и в който “интернет на нещата”, изкуственият интелект и виртуалната реалност променят изцяло формата, в който учим, работим и живеем.

По-долу ви представяме кратко описание на заявките в категориите IoT, тъй като е нова категория, в която обаче конкуренцията беше изключително оспорвана, в Развлекателен софтуер, тъй като гейминг индустрията се развива изключително динамично и у нас, и в света, и в категорията Startup компании, защото добрите нови идеи трябва да бъдат подкрепяни по пътя им на израстване до успешно развит бизнес.

Интернет на нещата (IoT)

adept-award-winner-baitПризът спечелиха група млади студенти от Технически университет в София за проекта си Адепт – цялоста IoT платформа, вдъхновена от проект на NASA, в който Космическата агенция търси решение за подобряване на начина, по който астронавтите тренират в космоса. Българската разработка Адепт е уред съставен от две лесни за хванаще части, може да тренира над 90% от мускулите в тялото и е свързан с Adepth Health iOS приложение, което събира детайлна информация и определя колко калории трябва да бъдат изгорени дневно, колко е текущото количесто мазнини в тялото и колко е максималната сила на всяка една важна мускулна група. Приложението дава и пълна информация за качествата на определена храна след сканиране на баркода на опаковка. Интегриран е с Apple Health и така събира информация за потребителите на всички wellness приложения в AppStore. Прави бърза оценка на цялостното здравословно състояние и може да изпраща нужната информация до медицинско лице при необходимост. Авторите на устройството вече са получили висока оценка от НАСА – Adept е класиран като най-добро решение на предизвикателстото за фитнес платформа за астронавти.

 

 

В същата категория Мусала Софт представиха иновационната платформа за умен дом Qivicon, която разработват за Deutsche Telecom. А младата българска компания Pro Smart представи най-новата си разработка – BBoil RF за спестяване на разходи за енергия. Устройството отчита околни данни и ги предава до съответния уред без да е необходима интернет свързаност.

 

 

 

 

 

Още един интересен проект – MyKi на Алтерко Роботикс. Под това име са включени две сходни разработки: детския смарт часовник MyKi Watch, който дава постоянна сигурност на родителите къде е детето им и тракера за домашни любимци MyKi Pet, чиято батерия издържа 7 дни и е приложимо и за кучета спасители и водачи.

 

 

 

 

CocoFarm представиха продукт за фермери, който дава данни в реално време за консумация на храна и вода, температура и влажност в помещенията на отглежданите животни. Данните се превръщат в информация и ситуационни препоръки след като се обвържат с индикатори за здравето на животните и бизнес информацията на фермата. Продуктът събира и данни, които могат да служат на ключови доставчици за съвместно планиране, както и на държавната администрация с цел подобряване на административната свързаност. Малкият екип на CocoFarm вече излиза извън българския пазар и привлича първите си клиенти от Европа.

 

Развлекателен софтуер

sofia-invest-iot-it-startup-awards

 

Наградата в тази категория спечелиха start-up гейм студиото Уафyy АД със своята 3D детска мобилна социална мултиплейър платформа (MMO) с образователен характер. В проекта е внедрена технологичната иновация на Google – Google Cardboard – VR (virtual reality), с което Уафуу стават разработчик на първата за България 3D детска образователна VR и ММО платформа. Платформата от ново поколение помага на децата да се забавляват и научават нови неща, като интуитивно откриват различни решения чрез нови игрови ситуации, прилагайки знанията и творчески подход при вземането на различни решения в отделните етапи. Проектът е за деца на възраст 6-11 години и е разработен под ръководството на екип специалисти по сугестопедия. Платформата се разработва за Android и iOS мобилни устройства за българския и световен пазар и предстои да бъдат добавени нови игри с чуждоезиков режим.

Още една игра за подрастващи деца участва в заявките – LeadStreet за от 7 до 12 години, която предава основни уроци по предприемачество и ги учи как да изграждат стратегии, да вземат навременни решения, да си поставят цели и да ги постигат. Концепцията е, че всеки избор, който децата правят, води до някакво дългосрочно последствие, което при добре изградена стратегия, ще ги доведе до постигане на крайната им цел.

“Империя Онлайн”, най-голямата българска компания за разработка и разпространение на игри, участваха с

Viber Emperors – десетата игра в приложението на Viber, издадена от тях за Apple и Google Play. А DigiMark участваха с мобилната апликация e-Storia – интерактивен пътеводител за България и нейното културно и историческо наследство. С вградени GPS навигация и 3D визуализации на забележителности, приложението осигурява бърза и точна локализация на ключови исторически обекти и маршрути на София и ги показва с augmented reality, когато потребителят е на. 500 м от него. Така на екрана на телефона обектите могат да бъдат видени как са се променяли през различни периоди от време.

 

Startup компания

 

Повечето заявки тук са на екипи, стартирали преди 2-3 години от акселераторски програми. Phyre са предимно студенти и ученици и апликацията им за достъпни на едно място отстъпки и бонуси от потребителски карти за лоялност е била на първо място в категория Lifestyle на Android Play Store за България и на едно от топ местата в Apple AppStore. Приложението показва в един екран всички текущи промоции от големите вериги магазини. Амбицията е към функционалностите на приложението да се добави безконтактно разплащане без значение коя е банката или държавата ида се изгради потребителска статистика къде и колко харчи потребителят. Така Phyre ще дава универсално решение за разплащане и спестяване едновременно.

Алтерко Роботикс участваха с безплатното мобилно приложение Shelly Cloud, което контролира осветлението, електроуредите, машините и инсталациите и следи консумацията на ток, влажността на въздуха, температурата, какво се случва в дома и др.  „Бирлибам“ е апликация за iOS и Android, както и уеб портал за електронна визитна картичка и обмяна на контакти дори когато няма интернет.

Виртуал брокер са с иновативен софтуер в областта на обслужване на застраховки. Системата им е интегрирана със софтуера на водещи застрахователни компании и е комплексно онлайн решение за застраховане и обслужване от позицията на застрахователния брокер и клиента едновременно.

Мобилно приложение „Гражданите“ е най-голямата структурирана база данни за нарушения на пътя в България, което обслужва сигнали за нарушения и улеснява граждани и институции едновременно.

Даскал България АД участва с платформата си daskal.eu – виртуалната класна стая за интерактивни частни уроци или курсове при своя учител на живо в реално време. Платформата е изградена на най-новата технология – WebRTC. Платформата бързо се утвърди на българския пазар и вече стартира дейност в САЩ чрез бранда www.yourtutor.us, с който са избрани за финалисти за BETT Asia 2016 – едно от най-големите образователни събития в света. Съвсем наскоро Даскал България АД бяха приети и в акселераторската програма на Фейсбук – FB Start

LeadersPlay e създадена 2015 г. и участваха с LeadStreet – игра за деца на възраст между 7 и 12 години. Играта е разработена така, че да научи децата как да изграждат стратегии, да вземат навременни решения, да си поставят цели и да ги постигат.

LOYAX е иновативна платформа за лоялност, която позволява на всеки бизнес да създава и управлява собствени програми за лоялност, управляеми чрез имейл, push нотификации и нотификации в социалните мрежи, тъй като LOYAX може да се интегрира с Facebook, Twitter, Instagram и др. В момента екипът работи върху усъвършенстването на бийкън технологията, която позволява навигация в затворени търговски обекти и персонализана комуникация с клиентите според тяхното местоположение в обекта.

 

Наградата в тази категория взеха Тикий Мобайл Солюшънс ООД за мобилното си приложение, с което пътниците могат да купуват и валидират билет само с един клик на телефона си, без да има нужда от въвеждане на каквато и да е допълнителна информация или разпечатване на билета. Forbes нарече TICKEY “иновативна smart ticketing система, която се явява като еквивалент на UBER за градски транспорт”. TICKEY използва сензори за близост – iBeacons, които се поставят във всяко превозно средство. Когато пътникът се качи в автобус, трамвай или доближи турникет на метростанция, сензорът разпознава телефона на потребителя и му изпраща нотификация, напомняща му да закупи билет. Сензорът разпознава къде точно се намира пасажера, в кое превозно средство, каква е точната цена на билета и пътникът с едно докосване вече има валиден билет. Tехнологията позволява персонализиране на всяко пътуване и изграждане на цялостен профил на потребителя, събиране на данни за трафик и натовареност на превозните средства, които биха послужили на всяка една община за ефективна оптимизация на градския транспорт. TICKEY може да функционира по един и същи начин във всеки град в света и не изисква никаква инвестиция от страна на общините, а следва принципа на споделените приходи – TICKEY се превръща в независим дистрибутор на билети, работещ наравно с останалите системи.

През декември 2014г. TICKEY печели финансиране от фонда за рискови инвестиции Еleven в размер на 25 000 евро, а през 2016г. TICKEY беше част от швейцарския KickStart Accelerator, внедри своята система във Великобритания, във фериботния операто Fal River и започна пилотен проект съвместно с Метрополитен ЕАД, който да позволи на пътуващите в софийското метро да пътуват само със смартфона си.

 

Победителите в останалите категории са:

Специалната награда отиде при Росен Плевнелиев, президент на Република България 2012-2017 за значимия му принос за развитие на информационните и комуникационни технологии у нас, за безрезервната му подкрепа на родните таланти в областта на математиката, физиката, програмирането и компютърните науки, за постоянната подкрепа към българската ИТ индустрия през целия му мандат и за работата му по позициониране  на България и София като регионален хъб на високи технологии и иновации.

Младежката награда, която за първи път беше отворена и за ученици, беше спечелена от Звездин Бесарабов от НПМГ за разработения от него проект и прототип „ArduWrite – автоматизация на персонализиран човешки ръкопис“.

Образователна награда – Софтуерен университет ООД – за най-мащабната частна образователна инициатива за провеждане на курс по програмиране в 28 града в страната, както и развиване на програма за дигитален маркетинг и програмиране за деца.

Държавна администрация – Национален съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти – за внедрени електронни услуги, които позволяват всеки гражданин, клиент на аптека да получи информация за това кои лекарства напълно или частично се заплащат от Здравната каса и кои са с най-ниска цена в съответната група.

Корпоративна и социална отговорност – Мусала Софт – за технологичната конференция Muffin, която събира над 2000 софтуерни инженери и ИТ специалисти в България и Македония.

Мобилни решения – Алтерко Роботикс EOOД – за проекта за умен дом, наречен Shelly, който позволява дистанционно да се контролират осветлението, електроуредите в дома и машините и инсталациите в промишлени сгради.

Значителен корпоративен ИКТ проект – VMware Bulgaria – за услуга, чрез която се възстановяват информационни системи в случай на бедствия и аварии. Проектът предлага решение, разработено в България, базирано на облачни технологии, което вече е внедрено в град Авондейл, САЩ.

Журналистическата награда отиде при Йоанна Николова, водещ на предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Общинска администрация“ е връчена на Столична община – Направление „Архитектура и градоустройство“ – за внедрен проект в административното обслужване за гражданите и бизнеса. Потребителите на сайта имат възможност лесно да намират данни в сайта по различни критерии. Също оптимизирана е визуализацията на големи обеми от данни, които се предоставят публично. За целите на устойчивост и мултипликация на проекта са използвани софтуери с отворен код, система за управление на съдържанието (CMS), използване на услуги в cloud.

Може да разгледате всички заявки в категориите в специална секция в сайта на БАИТ. А интервю с Президента Росен Плевнелиев, с най-младия победител в конкурса и с победителите в категориите Журналистическа награда и Образователна награда може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

За БАИТ – създадена през 1995 г., в нея пряко членуват 100 компании, за които работят 11 600 ИКТ специалисти и генерират 3.4 млрд. лв. годишен оборот. Компаниите покриват целия ИКТ спектър – софтуер, хардуер, телекомуникации, системата интеграция, интернет доставчици. БАИТ е член на европейската ИТ асоциация Digital Europe, в чийто управляващ борд има и свой представител.

За Digital Europeпредставлява дигиталната индустрия в Европа, обединява 56 от най-големите глобални ИТ корпорации, телекоми и компании за потребителска електроника, както и 35 национални асоциации, сред които и БАИТ.

X