София се изчаква в класацията Cost of Living, но остава сред по-достъпните столици в света
06.02.2018
Cargotec-Center-in-Sofia
Финландската компания Cargotec открива Център за глобални бизнес услуги в София
06.02.2018

Кратки новини за градската среда в София

 

Нови маршрути до Витоша

Столична община планира нови четири маршрута до различни части на Витоша за пешеходци и велосипедисти. Маршрутите са от зала Арена Армеец до Симеоновския лифт, от Борисовата градина до лифт Драгалевци, от Южен парк до екопътека “Витоша” и от парк “Възраждане” до Княжево.

От екипа на „Зелена София“ към общината, се работи и по проект за разполагане и на пункт за електрически велосипеди в планината както и за обособяване на велоалеи до края на булевардите “България” и “Пушкин”, от които има бърз и лесен достъп до Витоша. За проектите ще се търси финансиране по европейски програми.

Проект „Зелена София“ стартира по инициатива на кмета на Столична община през октомври 2016 г. и е структура към „Асоциация за развитие на София“. Екипът, който стои зад проекта, има за основна цел да координира всички политики на Столична община, обвързани с устойчивото развитие на града.

Още дестинации от летище София

През 2018 г. Wizz Air ще увеличи маршрутите си от страната до 44. Новите дестинации са до Атина, Ница, Лисабон, Малага и Виена. В България Wizz Air е превозила над 2.5 млн. пътници за 2017 г., което е увеличение от над 40% за компанията.

Общо за летище София пътникопотокът през миналата година се е увеличил с над 30% и по последни данни е най-високият ръст в Европа. В редовното разписание на летището присъстват 36 авиокомпании, които са превозили рекордните 6,5 млн. души през 2017 г.

 

Открита е новата пътна връзка на бул. Брюксел до Терминал 2

В началото на януари кметът на София Йорданка Фандъкова и министърът на транспорта Ивайло Московски откриха новата пътна връзка на булевард” Брюксел” до Терминал 2 на летище София.

Вложените средства са в размер на 13,7 млн лева от бюджета на Министерството на транспорта. Новата връзка ще облекчи трафика в района на летище София, където има и офис зони и логистични компании.

 

Ще се модернизират знакови централни градски пространства

София получава 41 млн. лв. по ОП “Региони в растеж”, с които общината ще модернизира зони от централната градска част. Това са пространствата около Храм-паметникът „Св. Александър Невски“, площад “Народно събрание“, паметникът „Цар Освободител Александър II“, църквата “Св. София”, сградата на Синодалната палата, паметникът на Васил Левски, градината „Св. Климент Охридски“, пространството между ул. „Оборище“ и Централния военен клуб, както и площад „Гина Кунчева“. В плановете за обновяване влизат и ул. „Граф Игнатиев“ с прилежащите ѝ площади „Джузепе Гарибалди“, „П. Р. Славейков“ и „Патриарх Евтимий“, както и околни на бул. Витоша улици.

Предвижда се тези знакови за столицата места да бъдат свързани в обща система с идентичен градски дизайн. Предстои провеждането на обществени поръчки за избор на изпълнител по възстановяването и обновяването на публичните пространства.

 

X